ZOBACZ TEŻ: Wielkopolski specjał z ziemniaka
Niewiele więcej czasu zajmuje przygotowanie ich w całości w domu. Dzieci będą szczęśliwe, a my też bo będziemy miały pewność, że jest to zdrowy posiłek. Nie trzeba ich robić stale z ziemniaków, ale smaczne są także np. z brukwi.
Frytki ziemniaczane
Składniki :
(dla 4 osób)
ok 10 sporych ziemniaków
sól
świeżo mielony pieprz
rozmaryn, tymianek
olej lub oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
[b]Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl[/b]
Ziemniaki obrać i umyć. Dokładnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Pokroić w słupki. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Posmarować delikatnie oliwą z oliwek lub olejem. Nie będą przywierały. Pokrojone ziemniaki wyłożyć na blachę, doprawić do smaku, tak jak lubimy. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni aż się zrumienią.
Frytki z brukwi
(porcja na 2-3 osoby)
Składniki:
2 brukwie
Sól, pieprz
Olej lub oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Brukiew obrać i umyć. Wykroić wszystkie czarne plamki. Dokładnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Pokroić w słupki. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Posmarować delikatnie oliwą z oliwek lub olejem. Wyłożyć pokrojoną brukiew na blachę, doprawić. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni aż się zrumienią. Podawać do mięsa, czy same z ketchupem. Smakują doskonale, a dzieci, które nie będą wiedziały, że to frytki z brukwi spokojnie zjedzą.
Podziel się z nami swoim przepisem: [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?