Składniki (na 4 osoby)
- 50 dag szynki lub łopatki wieprzowej
- 10 dag cebuli
- 2 łyżki smalcu
- 2 duże kwaśne jabłka
- 2 łyżki mąki pszennej
- kostka rosołowa
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- ćwierć łyżeczki imbiru
- sól do smaku
Przygotowanie
Najpierw mąkę mieszam razem z ostrą sproszkowaną papryką, imbirem i solą. Mięso dokładnie myję, czyszczę ze zbędnego tłuszczu i błon, kroję w kostkę i wraz z obraną, drobno posiekaną cebulą zrumieniam na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu. Zmniejszam płomień, posypuję przygotowaną mieszanką przypraw z mąką, dodaję umyte, grubo pokrojone kwaśne jabłka, wszystko dokładnie mieszam i smażę przez minutę na małym ogniu. Dodaję kostkę rosołową, 2 szklanki wrzącej wody i zagotowuję. Przykrywam pokrywą, zmniejszam płomień i duszę, aż mięso będzie miękkie - około 45 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?