18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Proste i szybkie sosy do sałat. PRZEPISY

ELKA
Archiwum Polskapresse
Mamy już dość tej zimy. Wszystkim nam się już marzą zielone jędrne warzywa, surówki, sałatki. Ma już być ciepło o kolorowo. A tu nic. Musimy się zadowolić sałatą czy mixem sałat. Podajemy proste i szybkie sosy, którymi można polać sałaty, zarówno same, jak i te z dodatkiem mięsa, czy innych warzyw.

ZOBACZ TEŻ: Znakomity sos nie tylko do jajek

Żeby nam się znudziło, wystarczy dodać codziennie inne sosy, żeby smak był inny czasem dziwny, świeży, czosnkowy, słodko-kwaśny.

Miodowy sos do sałaty

Składniki:

1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka miodu
1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Posiekać drobno czosnek, posypać solą, najlepiej gruboziarnistą, morską i rozetrzeć. Do miseczki wlać miód (najlepiej delikatny - lipowy, akacjowy. Gryczany będzie bardzo dominował smakiem). Dodać do miodu czosnek, i dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Powoli dodawać oliwę i wszystko mieszać.

Delikatny z młodą cebulką

Składniki:

1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki czerwonego octu winnego
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaną cebulkę posypać solą i pieprzem. Po kilku minutach wymieszać z czerwonym octem winnym, odstawić na 30 minut. Połączyć z oliwą z oliwek extra virgin.

Prosty sos Cezar

Składniki:

1 mały ząbek czosnku
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy (nie za ostrej)
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz czarny do smaku
około łyżeczki sosu worcestershire

Sposób przygotowania:

Posiekać drobno ząbek czosnku. Rozbić jajko, oddzielić białko od żółtka. Do żółtka dodać posiekany czosnek, łyżkę oliwy oraz sól. Utrzeć najlepiej blenderem, albo mikserem na gładką masę. Dodać delikatną musztardę, sok z cytryny oraz sos worcestershire. Dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą do smaku.
Znakomicie nadaje się do polania sałaty np. z dodatkiem pomidora

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski