18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Serek topiony. Smaczny dodatek nie tylko do kanapek

KS
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa MSM Mońki
W kuchni najbardziej liczy się kreatywność. Kulinarne eksperymenty pomogą nam nie tylko poznać nowe smaki, ale i poczynić oszczędności w domowym budżecie. Jeśli myślisz, że serek topiony służy tylko do smarowania pieczywa, grubo się mylisz. Zobacz, do jakich potraw możesz go śmiało wykorzystać.

SEREK DO ZAGĘSZCZANIA ZUP
Jeśli chcesz, aby przygotowana przez ciebie zupa była gęsta, ale też wyróżniała się intensywnym smakiem, dodaj do niej serek topiony. Wprawione gospodynie wiedzą, że to doskonały zabielacz i zagęszczacz do zup, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną śmietanę.

PRZEPIS: Pomidorówka z serkiem topionym
Składniki:

  • 1,5 litra wywaru mięsno-warzywnego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 kremowe serki topione (2x100 gramów)
  • natka pietruszki
  • pieprz i sól
  • makaron muszelki lub ryż

Jak to zrobić?
Gwarancją dobrej zupy jest wywar. Możemy go przyrządzić na bazie mięsa i warzyw - marchewka, pietruszka, seler i por. Warzywa kroimy i wraz z mięsem gotujemy aż powstanie bulion. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, a na koniec serek topiony. Kiedy się rozpuści, dokładamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.
Dobra rada: Chcesz, by zupa była jeszcze pyszniejsza? Wystarczy, że zmiksujesz ją na krem i podasz z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

DO SOSÓW DO MIĘS I MAKARONÓW
Sos z dodatkiem serka topionego? Czemu nie! To świetny pomysł, ponieważ dzięki temu składnikowi przygotowywany sos będzie gęsty i aksamitny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub makaronów. Prostym w przygotowaniu, a jednocześnie przepysznym daniem jest spaghetti carbonara.

PRZEPIS: Szybkie spaghetti a la carbonara z serkiem topionym
Składniki:

  • 2 kremowe serki topione (2x100 gramów)
  • pół opakowania makaronu spaghetti
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 7 plastrów boczku
  • 150 ml mleka
  • sól i pieprz

Jak to zrobić?
Na dużej patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy uprzednio pokrojony boczek. Dolewamy mleka, dodajemy pokrojone serki topione. Składniki mieszamy tak długo aż połączą się w jednolitą masę. Dolewamy jeszcze odrobinę mleka i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti, pamiętajmy aby go nie rozgotować. Kiedy makaron już się ugotuje, odcedzamy go i w małych porcjach dodajemy na patelnię z sosem. Całość dokładnie mieszamy.
Dobra rada: Jeśli chcemy, by makaron estetycznie się prezentował, przed podaniem możemy udekorować go świeżymi listkami pietruszki.

WYŚMIENITY DIP DO PRZEKĄSEK
Znajomi złożyli ci niezapowiedzianą wizytę, a ty nie masz zielonego pojęcia, czym ich ugościć? Sprytnym rozwiązaniem może okazać się zaserwowanie dipu, który sprawdzi się na każdej domówce i będzie doskonałym dodatkiem do popularnych chipsów, nachos lub do maczania surowych warzyw pociętych w słupki. Nieocenioną zaletą jest szybkie i proste przygotowanie sosu. Podstawą dipu jest baza z serków topionych, które miesza się z mlekiem i dowolnymi przyprawami. Dla wzmocnienia smaku można dodać także trochę startego sera żółtego. Przyrządzenie go na patelni lub w kuchence mikrofalowej nie zajmie więcej niż 15 minut. Wybornie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.

PRZEPIS: Dip serowy do przekąsek
Składniki:

  • 2 kremowe serki topione (2x100 gramów)
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/3 szklanki mleka
  • ewentualnie łyżeczka parmezanu
  • duża paczka nachosów

Jak to zrobić?
Do garnka wlewamy mleko i wkładamy serki topione. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż się połączy w jednolitą całość. Następnie dodajmy paprykę i parmezan. Mieszamy i podajemy z nachosami.
Dobra rada: Aby dip był jeszcze smaczniejszy, możemy dodać trochę świeżych ziół, które podkreślą jego smak i sprawią, że będzie wyjątkowo aromatyczny. Chcesz przygotować sosy w różnych kolorach - nic prostszego! Pamiętaj, że serki to baza, a reszta zależy od twojej inwencji. Jeśli zależy ci, aby dip miał kolor czerwony wystarczy, że dodasz łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Przepisy przygotował Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski