Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa rybna

KS
Zupa rybna
Zupa rybna Międzybrodzkie Makarony
Zupa rybna to nie jest tylko świąteczne danie. Smakosze chętnie jedzą ją także w powszednie dni. To potrawa o charakterystycznym smaku i zapachu, przyrządzana z ryb słodkowodnych i morskich.

Zamiast fileta z dorsza można użyć innej białej ryby lub połączyć dwa gatunki. Jeżeli ktoś jest smakoszem owoców morza, może dodać krewetki lub małże - radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 100 gramów marchwi
  • 70 gramów selera
  • 2 średnie pomidory
  • 500 gramów fileta z dorsza
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 50 gramów pora (jasna część)
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • sos sojowy do smaku
  • makaron krajanka

Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności kroimy marchew oraz seler i gotujemy w osolonej wodzie. Filet z dorsza należy podzielić na małe cząstki i dołożyć do warzyw. Obie śmietanki łączymy, hartujemy, a następnie wlewamy do zupy. Pokrojonego pomidora razem z porem dokładamy do całego wywaru, a następnie pieprzem i sosem sojowym doprawiamy do smaku. Po dwóch minutach wyłączamy i dodajemy koper. Podajemy z makaronem krajanką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski