Jak obierać karczocha i co z niego przyrządzić. Zobacz PRZEPIS
Carpaccio z karczochów na sałacie rukoli z serem Pecorino Romano i pomidorkami koktailowymi
Składniki:
- ½ paczki lub mały pęczek rukoli
- Karczoch
- Cytryna
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Kawałek sera Pecorino Romano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Do oprawienia karczocha przygotuj deskę do krojenia, ostry nóż i wodę zmieszaną z sokiem z cytryny. Karczocha ułóż na desce.
Obieramy karczocha z zewnętrznych, twardszych liści, odcinając je za pomocą noża, do momentu, aż poczujemy miękką część warzywa.
Kiedy oczyścimy karczocha z liści, nacieramy go cytryną, ponieważ bardzo szybko czernieje.
Czubki pozostałych, zwiniętych liści, obcinamy na długości ok. 1/3 całego karczocha.
Oczyszczamy nasadę łodygi w taki sposób, jak obiera się szparagi (jeśli karczoch jest młody) lub obcinamy.
Po przekrojeniu karczocha na cztery części widoczne jest jego wnętrze gdzie znajduje się tzw. "serce" karczocha (jasna część u nasady) i rosnące w samym środku włoski.
Tak pokrojonego karczocha wkładamy do miski z wodą i cytryną na ok. 10 minut.
Ze środka każdej z części karczocha kolejno usuwamy nożem sztywne listki - ciemna cześć warzywa. Jednocześnie uważamy, aby nie uszkodzić "serca", czyli miękkiej części warzywa, która jest najbogatsza w smaku.
Następnie kroimy karczocha na plastry o szerokości ok. 3-5 mm.
Tak przygotowanego karczocha wrzucamy do miski, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny i odrobiną oliwy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Oczyszczoną i umytą rukolę układamy na talerzu, a na niej równomiernie rozkładamy cienko pokrojonego karczocha.
Carpaccio skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, układamy pokrojone pomidorki koktajlowe i plastry sera Pecorino Romano.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?