Zbyt pikantny sos curry?
- Stonujesz go musem jabłkowym, dodaj jedną trzecią szklanki musu na jedną szklankę sosu.
Za dużo czosnku w zupie?
- Włóż do woreczka z gazy lub do metalowego zaparzacza do herbaty trochę suszonej lub świeżej pietruszki i umieść ją w garnku. Po 5 minutach pietruszka wchłonie część zbyt intensywnego smaku. Trzymaj tak długo w garnku, aż osiągniesz zadowalający smak zupy.
Za słona szynka?
- Kupiona w sklepie gotowana szynka jest za słona. Włóż ją do naczynia z chudym mlekiem na godzinę. Po wyjęciu opłucz mięso zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli chciałaś podać szynkę na ciepło, możesz ją podgrzać.
Sól wyciągnie smak
- Uwolnij soki z mięsa, przyprawiając je solą na godzinę przed pieczeniem lub gotowaniem.
- Kurczak będzie bardziej soczysty, gdy na dobę przed pieczeniem oprószysz go solą.
Nijaki smak zupy?
- Rozpuść w szklance gorącej wody kostkę wołowego lub wieprzowego rosołu i dodaj do zupy.
Glazuruj wermutem
- Na 15 minut przed wyjęciem kurczaka lub indyka z piekarnika posmaruj jego skórkę białym wermutem. Dzięki cukrom zawartym w winie mięso nabierze głębokiego brązowego koloru.
Jagnięcina z małą czarną
- By potrawka z jagnięciny miała ciemny kolor i wyrazisty smak, w połowie duszenia wlej do niej szklankę czarnej kawy.
Wychwyć tłuszcz
Z zupy, sosu lub gulaszu zbierasz zbędny tłuszcz łyżką? Są lepsze sposoby!
- Połóż na potrawie w garnku duży liść sałaty, który przyciągnie do siebie tłuszcz. Zabierz nasiąknięty liść. W razie potrzeby kładź kolejne liście.
- Wrzuć do garnka 3 kostki lodu, a niebawem zobaczysz jak przyklejają się do nich grudki tłuszczu. Wyjmij kostki zanim się roztopią i kontynuuj gotowanie.
- Wlej do bulgoczącej zupy surowe białko jajka. Pozostaw je na kilka minut, gotując się, białko wchłonie tłuszcz. Potem wyjmij ścięte białko łyżką cedzakową i wyrzuć.
Przyspiesz rozmrażanie mięsa
Mocząc je przez kilka godzin w wodzie z solą. Zmieszaj od ćwiartki do połowy szklanki soli z 2 litrami wody. Zanurz w tym roztworze mięso i wstaw do lodówki. Kiedy rozmarznie wylej słoną wodę, wypłucz mięso i gotuj.
Przesoliłaś
- Zdarzyło ci się przesolić pieczeń wołową? Nie martw się, uratuje ją łyżeczka cukru, która wchłonie nadmiar soli i pomoże ci zrównoważyć smak. Nie masz cukru dodaj łyżeczkę miodu.
Za tłusty sos
- Zdarza się czasami, że soki puszczane przez mięso w trakcie duszenia są tak tłuste, że sos wygląda jak plama oleju. Zaradzisz temu, dodając do sosu szczyptę lub dwie sody oczyszczonej, która wchłonie tłuszcz, ale uważaj aby nie przesadzić z ilością sody, bo twój sos będzie miał metaliczny smak.
Usuwanie skóry z drobiu
- Chcesz łatwo zdjąć skórę z kurczaka, włóż go na 2 godziny do zamrażalnika, a potem usuniesz skórę bez żadnych problemów.
Herbaciana zalewa
- Chcesz nadać piersiom lub udkom kurczaka i indyka posmaku wędzonego mięsa i sprawić, że podczas gotowania zachowuje wilgoć, zaparz 2 szklanki ulubionej herbaty. Kiedy napar wystygnie, dopraw go do smaku: czarnym pieprzem, solą, papryką lub czosnkiem. Wlej do dużej zamykanej torebki plastikowej i włóż kawałki drobiu. Umieść torebkę w płytkim naczyniu i marynuj mięso w lodówce co najmniej 2 godziny przed przyrządzeniem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?