18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przesolona zupa, za tłusty sos? Nie panikuj. Są na to sposoby

KS
Świąteczny stół
Świąteczny stół Archiwum Polskapresse
Zdarza się, że dwa razy posolimy zupę lub wrzucimy za dużo masła. To jednak nie powód, by wyrzucać danie. Sprawdź, jak domowymi sposobami uratować, to co mogliśmy - przez nieuwagę - zepsuć.

Zbyt pikantny sos curry?

  • Stonujesz go musem jabłkowym, dodaj jedną trzecią szklanki musu na jedną szklankę sosu.

Za dużo czosnku w zupie?

  • Włóż do woreczka z gazy lub do metalowego zaparzacza do herbaty trochę suszonej lub świeżej pietruszki i umieść ją w garnku. Po 5 minutach pietruszka wchłonie część zbyt intensywnego smaku. Trzymaj tak długo w garnku, aż osiągniesz zadowalający smak zupy.

Za słona szynka?

  • Kupiona w sklepie gotowana szynka jest za słona. Włóż ją do naczynia z chudym mlekiem na godzinę. Po wyjęciu opłucz mięso zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli chciałaś podać szynkę na ciepło, możesz ją podgrzać.

Sól wyciągnie smak

  • Uwolnij soki z mięsa, przyprawiając je solą na godzinę przed pieczeniem lub gotowaniem.
  • Kurczak będzie bardziej soczysty, gdy na dobę przed pieczeniem oprószysz go solą.

Nijaki smak zupy?

  • Rozpuść w szklance gorącej wody kostkę wołowego lub wieprzowego rosołu i dodaj do zupy.

Glazuruj wermutem

  • Na 15 minut przed wyjęciem kurczaka lub indyka z piekarnika posmaruj jego skórkę białym wermutem. Dzięki cukrom zawartym w winie mięso nabierze głębokiego brązowego koloru.

Jagnięcina z małą czarną

  • By potrawka z jagnięciny miała ciemny kolor i wyrazisty smak, w połowie duszenia wlej do niej szklankę czarnej kawy.

Wychwyć tłuszcz
Z zupy, sosu lub gulaszu zbierasz zbędny tłuszcz łyżką? Są lepsze sposoby!

  • Połóż na potrawie w garnku duży liść sałaty, który przyciągnie do siebie tłuszcz. Zabierz nasiąknięty liść. W razie potrzeby kładź kolejne liście.
  • Wrzuć do garnka 3 kostki lodu, a niebawem zobaczysz jak przyklejają się do nich grudki tłuszczu. Wyjmij kostki zanim się roztopią i kontynuuj gotowanie.
  • Wlej do bulgoczącej zupy surowe białko jajka. Pozostaw je na kilka minut, gotując się, białko wchłonie tłuszcz. Potem wyjmij ścięte białko łyżką cedzakową i wyrzuć.

Przyspiesz rozmrażanie mięsa
Mocząc je przez kilka godzin w wodzie z solą. Zmieszaj od ćwiartki do połowy szklanki soli z 2 litrami wody. Zanurz w tym roztworze mięso i wstaw do lodówki. Kiedy rozmarznie wylej słoną wodę, wypłucz mięso i gotuj.

Przesoliłaś

  • Zdarzyło ci się przesolić pieczeń wołową? Nie martw się, uratuje ją łyżeczka cukru, która wchłonie nadmiar soli i pomoże ci zrównoważyć smak. Nie masz cukru dodaj łyżeczkę miodu.

Za tłusty sos

  • Zdarza się czasami, że soki puszczane przez mięso w trakcie duszenia są tak tłuste, że sos wygląda jak plama oleju. Zaradzisz temu, dodając do sosu szczyptę lub dwie sody oczyszczonej, która wchłonie tłuszcz, ale uważaj aby nie przesadzić z ilością sody, bo twój sos będzie miał metaliczny smak.

Usuwanie skóry z drobiu

  • Chcesz łatwo zdjąć skórę z kurczaka, włóż go na 2 godziny do zamrażalnika, a potem usuniesz skórę bez żadnych problemów.

Herbaciana zalewa

  • Chcesz nadać piersiom lub udkom kurczaka i indyka posmaku wędzonego mięsa i sprawić, że podczas gotowania zachowuje wilgoć, zaparz 2 szklanki ulubionej herbaty. Kiedy napar wystygnie, dopraw go do smaku: czarnym pieprzem, solą, papryką lub czosnkiem. Wlej do dużej zamykanej torebki plastikowej i włóż kawałki drobiu. Umieść torebkę w płytkim naczyniu i marynuj mięso w lodówce co najmniej 2 godziny przed przyrządzeniem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski