Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na wielkanocne ciasta

Elżbieta Podolska
To jedna z przyjemniejszych części przygotowań do Świąt Wielkanocnych - pieczenie ciast. Smakowicie pachnące baby, mazurki, serniki, torty i wiele innych. To okazja by przygotować to wszystko, co najbardziej ze słodkości lubimy. A, kiedy pieczemy dom pachnie rodzinnie i świątecznie.

Oczywiście obok pięknej baby (kiedy chcemy, żeby była żółciutka w środku możemy dodać odrobinę szafranu) na naszych stołach króluje sernik. To nieomal nasza narodowa potrawa i tyle ile jest gospodyń domowych tyle też jest przepisów na to ciasto. Możemy go piec na spodzie z kruchego ciasta, na herbatnikach, biszkoptach, albo po prostu bez spodu (co osobiście lubię najbardziej).

https://gloswielkopolski.pl/ciasta-na-boze-narodzenie-co-upiec-co-polecaja-cukiernicy/ar/716271

Można je także przygotować bez żadnych dodatków, ale też dorzucić bakalie, udekorować owocami, oblać czekoladą, zalać galaretką. Co jeden to smaczniejszy. Według dietetyków mniej kaloryczny jest sernik na zimno niż ten pieczony, bo zawiera mniej tłuszczu.

Święta Wielkanocne to pole do popisu dla ludzi kreatywnych.

Żeby rzeczywiście nam się udał ser powinien być świeży i tłusty. Nie powinien być kwaśny. Kiedy kupujemy w kostkach powinien zostać trzy raz zmielony. Będzie nie tylko bez grudek, ale też i puszysty. Dodajemy do niego na sztywno ubitą pianę z białek, która spulchni masę. Na kilogram sera możemy dodać 2 torebki budyniu śmietankowego lub 4 łyżki maki ziemniaczanej lub kaszy manny, albo 3-4 ugotowane ziemniaki, które przepuścimy przez praskę. Warto dodać także łyżeczkę proszku do pieczenia jeżeli sernik będzie z owocami albo dużą ilością tłuszczu. Bez pomocy nie urośnie - będzie za ciężki.

Są dwa sposoby, żeby sernik nam nie upadł. Pierwszy to taki, że po upieczeniu zostawiamy go w piekarniku na pół godziny, lekko tylko uchylamy drzwiczki. Natomiast drugi - wyjmujemy natychmiast i nożem okrawamy dookoła formy.

Bardzo bogaty jest także świat mazurków. Jedno robią je na kruchym cieście, inny na waflach, jeszcze inni na biszkoptach. To ciasto charakterystyczne, tradycyjne dla Świat Wielkanocnych. Można je robić wielkie na całą blachę, ale też malutkie, takie jakie co roku przygotowują cukiernicy z cukierni Expressowa.

Na wierzchu mogą się znaleźć nie tylko przeróżne w smaku masy, polewy, czy lukry, ale także bakalie, owoce. To świetne ciasto do robienia na nim dekoracji świątecznych, które pięknie wyglądają na stole.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Święta Wielkanocne to pole do popisu dla ludzi kreatywnych. Tu tradycja dopuszcza przygotowywanie bardzo różnorodnych ciast od drożdżowych, poprzez ucierane, miodowe, lekkie owocowe. Co kto lubi.

Baba z rodzynkami

SKŁADNIKI:

  • 2 dag drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 25 dag mąki
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • 15 dag rodzynek
  • Tłuszcz do formy
  • Na polewę: 25 dag cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Pokruszone drożdże wymieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka. Dodać do mąki. Wsypać cukier i szczyptę soli. Odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy podrośnie, wlać resztę mleka, wbić jaja. Dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i znowu odstawić w ciepłe miejsce.
Dodać stopione i przestudzone masło i rodzynki. Znowu wyrobić.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, najlepiej z kominkiem.
Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Przygotować polewę: cukier wymieszać dokładnie z wodą. Gęstą masą posmarować babkę.

Mazurek z mokką

SKŁADNIKI:

  • Na ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag ciasta
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli
  • Na polewę:
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżki gorącego mleka

Sposób przygotowania:

Ze składników zagnieść ciasto. Uformować kulę. Zwinąć ją w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować na grubość 5 mm. Wyłożyć na dno formy i dokładnie obłożyć boki.
Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przygotować polewę. Cukier puder wymieszać z kawą. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Polewę wylewamy na środek ciasta i rozsmarować na powierzchni. Ozdobić migdałami, orzechami, kandyzowanymi owocami.

Słodkie jajeczka

SKŁADNIKI:

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag białej czekolady
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • Paczka biszkoptów
  • Do dekoracji: wiórki kokosowe, kakao, cukier kandyzowany, kolorowe koraliki spożywcze

Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Osobno białą i czarną.
Biszkopty pokruszyć i wymieszać z żółtkami. Utrzeć dokładnie na parzę.
Połowę dodać do czekolady czarnej drugą do białej. Do schłodzonej masy dodać masło i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Formować z masy nieduże kulki. Następnie obtoczyć je w różnych dodatkach do dekoracji.

Puchaty sernik bez spodu

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białego sera
  • 6 jaj
  • 2 ½ szklanki cukru
  • 13 dag masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Cukier waniliowy
  • Rodzynki i skórka pomarańczowa
  • Tłuszczu do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Ser przepuścić przez maszynkę (chyba, że kupujemy ten mielony na sernik w kubeczkach). Ucierać mikserem dodając po jednym jajku i łyżce cukru. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także cukier waniliowy. Masło rozpuścić i przestudzić. Wlać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Dodać bakalie. Wymieszać.
Wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec godzinę w średnio nagrzanym piekarniku.

Szarlotka na kruchym cieście

SKŁADNIKI:

  • 22 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 20 dag drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli
  • 75 dag kwaskowatych jabłek
  • Cukier cynamonowy
  • Bita śmietana

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać. Dokładnie wymieszać z rozpuszczonym i schłodzonym masłem, 10 dag cukru, żółtkami i solą.
Kruche ciasto uformować w kule, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm, wyłożyć na blachę na pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Jabłka obrać. Pokroić i podsmażyć z resztą cukru. Odparować. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem cynamonowym.

Keks
SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 łyżki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka bakalii

Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec oprószone mąką bakalie.
Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Babka orzechowa

SKŁADNIKI:

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata mąki ziemniaczanej
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • polewa czekoladowa
  • orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Następnie dodać zmielone orzechy i znów wymieszać. Dodać stopioną i ostudzoną margarynę i powoli wymieszać.
Na koniec dodać kilka kropelek zapachu rumowego i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki na babkę. Łyżką wyrównać powierzchnię.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, wyjąć z formy. Polać polewą czekoladową i udekorować orzechami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski