Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
- Białko kilkudniowego jaja nie rozlewa się, przylega do żółtka, jest przejrzyste. Natomiast żółtko jest kuliste, gładkie, bez plam. Innym sposobem na weryfikację jest próba wody.
- Bardzo świeże jaja, włożone do naczynia z wodą, będą leżały poziomo na dnie, a stare, nie nadające się do jedzenia, wypłyną na powierzchnię.
Jak długo można przechowywać jajka?
- W lodówce możemy je trzymać nawet przez 3 tygodnie. Należy przy tym pamiętać, że jajka mają zdolność pochłaniania obcych zapachów. By na dłużej zachowały świeżość nie należy ich myć przed włożeniem do lodówki, ważne jednak, by umyć, a następnie sparzyć je wrzątkiem, gdy chcemy je przyrządzić.
Co zrobić, by jajka dłużej zachowały świeżość?
- Namocz papierowy ręcznik w oleju roślinnym i przetrzyj nim skorupki, jajka pozostaną świeże nawet 3-4 tygodnie dłużej.
Co zrobić, by jajko nie pękało podczas gotowania?
- Do gotowania używaj dużego rondla, żeby jajka miały swobodę i nie obijały się o siebie.
- Zapobiegniesz pękaniu skorupek, nacierając jajka - przed gotowaniem - cytryną. Skorupki pozostaną całe i znacznie łatwiej będą się obierać.
- Ten sam skutek osiągniesz dodając 1 łyżeczkę soku z cytryny lub plasterek cytryny do wody, w której gotują się jajka.
- Szerszy koniec jajka można też nakłuć ostrą szpilką - dokładnie tam gdzie zazwyczaj znajduje się pęcherzyk powietrza. Dzięki temu jajko nie pęknie i nie wypłynie z niego białko.
Co zrobić, jeśli podczas gotowania pękła skorupka i z jajka zaczęło wypływać białko?
- Nie ma powodu by je wyrzucać, o ile masz w kredensie biały ocet. Dodaj do wrzątku 1 łyżeczkę octu, który zetnie białko jajka i powstrzyma jego wyciekanie ze skorupki.
Co zrobić, by jajko lepiej się obierało?
- Wsyp łyżeczkę soli do wody, w której będziesz gotować jajka.
- Jajka dobrze obiera się pod strumieniem zimniej wody.
Jak sprawdzić, które jajko jest ugotowane, a które surowe?
- Zakręć jajkiem! Surowe prawie się nie obracają, ugotowane - bez trudu.
- Wrzuć do zimnej wody! Surowe w niej utonie.
Czy zamrażać jajka?
- Tak, ale tylko surowe białka i żółtka. Wbij jajka do hermetycznego pojemnika z plastiku i dodaj 1 łyżeczkę soli lub miodu na każda szklankę jajek (szklanka to mniej więcej 5 całych jaj). Zamknij pojemnik i zapisz co zostało dodane do jaj, żeby wiedzieć, czy wykorzystać je do potraw słodkich, czy pikantnych.
Jak równo pokroić jajko?
- Spryskaj lekko ostrze noża olejem.
- Tuż przed krojeniem włóż ostrze noża pod zimną bieżącą wodę.
Przygotowując jajka faszerowane, warto wiedzieć, że:
mieszając jajka podczas gotowania, sprawimy, że żółtko utrzyma się w środku jajka. Dzięki temu będziemy mieli ładne i równe połówki jajek.
ścinając kawałeczek jajka z każdej połówki, sprawimy, że będą leżały prosto na półmisku.
Gotujemy jajka na miękko, półtwardo i twardo:
- Jajka na miękko: do rondla wlej zimną wodę, gdy się zagotuje, powoli wkładaj jajka (najlepiej zrób to łyżką). Przykryj i gotuj przez 1 minutę na bardzo małym ogniu. Wyłącz gaz i trzymaj pod przykrywką jeszcze przez około 6 minut. Jeśli potrzymasz pod przykryciem przez 8 minut - jajka będą na półtwardo. Jeśli wydłużysz ten czas do 10 minut - będą na twardo.
- Włóż jajka do rondla, zalej dużą ilością zimnej wody i ustaw na średni ogień. Gdy woda się zagotuje, odlicz 2 minuty i wyłącz gaz. By zjeść je na miękko od razu przełóż je do kieliszków. Gdy pogotujesz jajka na małym ogniu przez 4 minuty podasz je jako półtwarde. Potem przez 10 minut ochładzaj w zimnej wodzie. Gdy czas gotowania wydłużysz do 6 minut - jajka będą na twardo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?