18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc: Dobre jajka nie tylko kurze

Elżbieta Podolska
Archiwum Polskapresse
Jajko to podstawowa potrawa na wielkanocnym stole. Gotowane z sosami, faszerowane, a nawet smażone w skorupkach - nie można się bez nich obejść. Do tego są nieodzowne do upieczenia bab, serników, tortów i różnego rodzaju ciasteczek. Nawet pascha bez ich udziału nie powstanie.

Tylko jakie kupić, żeby były dobre, świeże, najlepiej od kur z wolnego chowu. Gdzie przeczytać, żeby być pewnym, jakiej są wielkości i jakości, a także skąd pochodzą. Wszystkie te informacje znajdziemy na pudełku, chyba, że kupujemy jajka bezpośrednio od gospodarzy na rynku. Wtedy trzeba dokładnie wypytać.

https://gloswielkopolski.pl/wielkanoc-jak-zrobic-jajka-w-trzech-kolorach/ar/554631

Nie musimy zadowalać się już tylko jajkami kurzymi. Choć te są oczywiście najpopularniejsze i najtańsze. Specjalnym rodzajem kurzych jaj są jaja od kury zielononóżki. To typowo polska rasa kur, znana od ponad 100 lat. Obecnie jest zagrożona wyginięciem i dlatego chowa się ją wyłącznie w warunkach ekologicznych. Jaja, które znosi są uważane za dobre jakościowo, zawierają o 30% mniej cholesterolu niż pozostałe jaja kurze.

W sprzedaży są też inne np. jajka przepiórcze, które coraz częściej goszczą w naszych domach. Są bardzo charakterystyczne: niewielkich rozmiarów i maja nakrapiane skorupki, jakby brązowymi piegami. Zawierają mniej cholesterolu i tłuszczu niż jaja kurze, ich białko nie uczula. Są też bardzo trwałe można je przechowywać w lodówce nawet 3 miesiące.

Specjalnym rodzajem kurzych jaj są jaja od kury zielononóżki.

Znacznie rzadziej można dostać jaja gęsie. Są większe niż kurze, ich skorupka jest dużo twardsza. Są oleiste, zawierają więcej tłuszczu niż jaja kurze, są od nich bardziej pożywne, ale też ciężkostrawne. Świetnie nadają się do wypieków.
Największymi jajkami świata są te strusie. Ich waga wynosi około 1,5 kilograma. Skorupa ma około 3 mm grubości i do jej przebicia są potrzebne specjalne narzędzia.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Bardzo rzadko na naszych stołach goszczą jaja kacze. Ich żółtko jest większe niż żółtko jaj kurzych czy jaja indyczych.
Wybierając jajka zwracajmy uwagę na ich klasę. Informacja musi znajdować się na opakowaniu.

  • Klasa A - oznacza ona, że są świeże, skorupka nie jest popękana, białko płynne i klarowne.
  • Klasa A-ekstra - to jajka najświeższe, nie starsze niż siedem dni od daty pakowania.
  • Klasa B - to jajka drugiej klasy, czyli już starsze i dłużej przechowywane.
  • Jajka niesortowane i nienadające się do sprzedaży detalicznej to jajka klasy C.

Kolejną, bardzo istotną informacją, jaka koniecznie musi się znaleźć na skorupce jaja, a powinna też znaleźć się na opakowaniu, jest informacja o sposobie chowu kur. Oznacza się go cyframi od 0 do 3.

  • 0 - oznacza, że jajka podchodzą od kur z chowu ekologicznego, na wolny wybiegu, z naturalnymi metodami kamienia.
  • 1 jaja pochodzą z chowu wolnowybiegowego. Takie kury znoszą jaja na grzędach, ale mają stały dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu.
  • 2 - pochodzą od kur z chowu ściółkowego. Takie kury trzymane są w ciasnych budynkach hodowlanych, nie mają wybiegu.
  • 3 - jaja pochodzą od kur z chowu klatkowego. Kury hodowane metodą klatkową są ściśnięte, nie mają przestrzeni.

Ważna jest także wielkość jajek.

  • S - jaja małe, ważące mniej niż 53 g
  • M - jaja średnie, ważące od 53 do 63 g
  • L - jaja duże, ważące od 63 do 73 g
  • XL - jaja bardzo duże, ważące ponad 73 g

Każde jajko dopuszczone do dystrybucji powinno mieć specjalne oznaczenie na skorupce. Takie oznaczenie ma postać kodu, w którym, w kolejności, znajdują się: cyfra oznaczająca rodzaj chowu, dwie pierwsze litery państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL), weterynaryjny numer identyfikacyjny, na który składa się: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności, kod firmy w danym powiecie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski