Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocny makowiec z bakaliami

KS
Makowiec
Makowiec Bakalland
Piaskowa babka czy mazurek to nieodłączne elementy naszej wielkanocnej tradycji. Na wielu świątecznych stołach nie zabraknie także innych wypieków, choćby w postaci makowca, który w wielu domach na stałe zagościł w wielkanocnym menu.

Tajemnica wyśmienitego smaku makowca tkwi przede wszystkim w jakości składników z jakich został wykonany. Jego przygotowanie to bardzo pracochłonne zadanie więc jeśli zabraknie nam czasu na wielogodzinne namaczanie i kilkukrotne mielenie maku, zamiast sięgać po ciasto z cukierni, warto wykorzystać gotowe produkty, na przykład masy makowe.

Składniki

  • 1 puszka masy makowej Bakalland
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60 ml mleka
  • 50 gramów margaryny
  • 2 żółtka
  • 15 gramów drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania
Zaczynamy od ciasta: drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem. Po kilkunastu minutach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masę makową rozprowadzamy na rozwałkowanym na prostokątny placek cieście. Następnie rolujemy placek z masą makową
i zawijamy w papier pergaminowy posmarowany margaryną. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 40-50 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski