18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śniadanie wielkanocne. Przepisy szefa kuchni, Ireneusza Ptaka

Elżbieta Podolska
Wielkanocne śniadanie to szczególny posiłek, kiedy zasiadamy całą rodziną, celebrujemy , smakując i rozmawiając. Warto przygotować nie tylko tradycyjne dania ale może też na ich bazie coś nowego, co zaskoczy naszych gości, ale i domowników. Polecamy przepisy proste i szybkie w wykonaniu.

Ireneusz Ptak, szef kuchni restauracji De Rome w Hotelu Rzymskim proponuje na świąteczne wielkanocne śniadanie:

https://gloswielkopolski.pl/przepisy-wielkanocne-wielkanocny-zurek-jak-go-przyrzadzic-aby-byl-pyszny/ar/548383

Kiełbasa biała zapiekana z chrzanem

SKŁADNIKI:

  • Kiełbasa biała surowa
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Chrzan św.
  • Jabłko (winne)
  • Ocet jabłkowy
  • Śmietana 34 %
  • Calvados
  • Sól
  • Cukier
  • Olej

Sposób przygotowania:

Kiełbasę białą parzymy w wodzie z dodatkiem liścia i ziela i studzimy w zimnej wodzie (wywar po parzeniu wykorzystujemy do ugotowania żurku).
Świeżo starty chrzan skrapiamy octem jabłkowym dodajemy śmietanę w ilości aż otrzymamy konsystencję gęstego sosu. Dodajemy starte na dużych oczkach jabłko i podprawiamy całość calvadosem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem jabłkowym.
Kiełbasę przekrawamy wzdłuż i podsmażamy na patelni, układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy naszym sosem chrzanowym.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni aż sos się zarumieni.
Tak przygotowaną kiełbasę dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy. Pozostały sos wlewamy do sosjerki i podajemy na stół.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Jajka kiszone w kminie

SKŁADNIKI:

12 jajek
1 litr wody
Łyżka soli
5 ząbków czosnku
1 łyżka kminku
Gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na miękko (tak żeby szło je obrać) i obieramy.
Wodę zagotowujemy z kminkiem i solą do takiego naparu dodajemy obrane jajka i gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy czosnek.
Ciepłe jajka przekładamy do czystego, wyparzonego naczynia i zalewamy naparem, w którym się gotowały. Dokładamy gałązkę rozmarynu i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na 3-4 dni. Po tym czasie jajka przekładamy do ładnego słoja i podajemy na stół.

Sałatka z jajkiem i glazurowanym bekonem

SKŁADNIKI:

Sałaty mieszane (np. lodowa, roszponka, rukola, endywia)
Jajka
Jajka przepiórcze
Bekon cienko pokrojony
Ocet balsamiczny
Syrop klonowy
Śmietana kwaśna
Czerwona i zielona bazylia świeża
Pomidorki koktajlowe
Ocet winny
Sól
Cukier

Sposób przygotowania:

Sałaty rozdrabniamy
Ocet balsamiczny i syrop klonowy zagotowujemy w rondlu i redukujemy o 1/3 objętości.
Bekon rozkładamy pojedynczo na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni aż się lekko zrumieni.
Następnie pędzelkiem nakładamy na niego z każdej strony emulsję powstałą syropu i octu i dalej wkładamy do piekarnika aż się emulsja skarmelizuje.
Sałatę przekładamy do miski na przemian z boczkiem jajkami, pomidorkami i bazylią.
Z śmietany i octu winnego sporządzamy sos. Doprawiamy solą i cukrem i polewamy sałatę. Dekorujemy świeżą bazylią jajkami przepiórczymi i pomidorkami koktajlowymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski