Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żeberka wieprzowe duszone po poznańsku

Waldemar Kurowski
Tłuste i ciężkostrawne, ale... jakie pyszne. Żeberka wieprzowe duszone po poznańsku podaję zwykle z kluseczkami i surówkami, ale mogą też być serwowane z ziemniakami.

Składniki

  • 80 dag żeberek
  • 1 łyżka mąki
  • 30 dag cebuli
  • 75 dag świeżych pomidorów
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka czerwonej sproszkowanej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Żeberka starannie myję, kroję na porcje, obtaczam w mące i zrumieniam z obydwu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Następnie przekładam do rondla, oprószam mieloną papryką i kminkiem. Duszę pod przykryciem, skrapiając od czasu do czasu wodą. Solę, dodaję obraną, opłukaną, pokrojoną w piórka i lekko podrumienioną na pozostałym tłuszczu cebulę. Umyte pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórek, kroję w cząstki i dokładam je pod koniec duszenia wraz z posiekanym czosnkiem i majerankiem. Duszę jeszcze przez parę minut (do miękkości), przyprawiam do smaku solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski