Składniki
- 80 dag żeberek
- 1 łyżka mąki
- 30 dag cebuli
- 75 dag świeżych pomidorów
- pół łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka czerwonej sproszkowanej papryki
- 3 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Żeberka starannie myję, kroję na porcje, obtaczam w mące i zrumieniam z obydwu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Następnie przekładam do rondla, oprószam mieloną papryką i kminkiem. Duszę pod przykryciem, skrapiając od czasu do czasu wodą. Solę, dodaję obraną, opłukaną, pokrojoną w piórka i lekko podrumienioną na pozostałym tłuszczu cebulę. Umyte pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórek, kroję w cząstki i dokładam je pod koniec duszenia wraz z posiekanym czosnkiem i majerankiem. Duszę jeszcze przez parę minut (do miękkości), przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?