Składniki (na cztery osoby)
- 50 dag mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
- 3 dag cebuli
- 2 dag tłuszczu
- czerstwa bułka
- jajko
- sól, pieprz
- 5 dag tartej bułki
- 5 dag tłuszczu do smażenia.
Przygotowanie
Czerstwą bułkę moczę i odciskam z wody. Obraną, opłukaną cebulę kroję w kostkę i lekko zrumieniam na rozgrzanym tłuszczu. Następnie mięso mielone starannie wyrabiam wraz z bułką, dodaję cebulę, jajko, sól i pieprz do smaku. Masę dzielę na równe części, zwilżonymi zimną wodą rękoma formuję kule. Po tej czynności ręce wycieram do sucha, kule mięsne obtaczam w bułce tartej, spłaszczam nożem stołowym i nadaję im kształt owalny grubości 1 cm; ostrzem noża wyznaczam kratkę na powierzchni kotleta.
Smażę na rozgrzanym tłuszczu na silnym ogniu z obydwu stron na złoty kolor, potem zmniejszam ogień i dosmażam powoli.
Gdy pod naciskiem płaskiej strony noża mięso przestaje wydzielać mętny sok, wyjmuję z patelni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?