18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gulasz barani

Waldemar Kurowski
Baranina w naszym jadłospisie występuje bardzo rzadko, a przecież ma tyle walorów smakowych. Proponuję zatem wprowadzić ją do naszego menu. Zacznijmy od gulaszu.

Składniki (na 4 osoby)

  • 75 dag mięsa baraniego z kością (łopatka)
  • 5 dag smalcu
  • 3 dag mąki pszennej
  • 5 dag koncentratu pomidorowego 30 proc.
  • 12 dag cebuli
  • sól i papryka mielona do smaku
  • zielona pietruszka.

Przygotowanie

Mięso dokładnie płuczę, odcinam kości, czyszczę z błon i nadmiaru tłuszczu, a następnie kroję w kawałki. Mięso oprószam solą i mąką, smażę na silnie rozgrzanym tłuszczu. Obraną i pokrojoną w krążki cebulę zrumieniam na pozostałym tłuszczu, przekładam do rondla, dolewam wody (około 0,3 l) i duszę pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia dodaję koncentrat pomidorowy. Gdy mięso jest miękkie oprószam resztą mąki, przyprawiam do smaku solą, papryką i zagotowuję. Na koniec posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką. Gulasz podaję z ziemniakami lub kluskami kładzionymi i surówkami z warzyw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski