Składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 3 jajka
- 2 małe cebulki
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka mąki
- 3 garście suszonych grzybów
- kostka rosołowa
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Jajka ubijamy z solą i pieprzem, dodajemy mięso, drobno posiekaną cebulkę i bułkę tartą. Dobrze mieszamy i robimy kuleczki. Wkładamy je do wrzącego wywaru z kostki rosołowej z łyżeczką masła, gotujemy 15 minut. W tym czasie gotujemy w niewielkiej ilości wody suszone grzyby (pół godziny). Pozostałe masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy i rozrabiamy mąkę, wodę, w której gotowaliśmy grzyby i tyle wywaru z klopsików, ile chcemy sosu. Wkładamy drobno pokrojone grzyby. Dokładnie mieszamy, doprawiamy, dodajemy śmietanę. Przekładamy kuleczki, gotujemy 5 minut. Jeśli sos jest za rzadki można dodać więcej mąki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?