Przepis przygotował szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka.
Składniki:
- pół paczki ryżowego makaronu
- kilogram cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 mała puszka pomidorów krojonych
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1,5 litra woda
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek i sos sojowy do smaku
- pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron ryżowy. Równocześnie cebulę kroimy w półkrążki i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wlewamy wodę, wino, dokładamy pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku. Zupę gotować na wolnym ogniu 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i pokrojoną natkę. Do zupy można podać grzanki z białego pieczywa z serem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?