Składniki:
- 1 kg kurczaka (można mieszać z wieprzowiną)
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 gramów grzybów
- 300 gramów twardego żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki maki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Na początek robimy farsz: mielimy mięso, cebulę i czosnek. Wszystko razem mieszamy, dodając sól i pieprz do smaku.
Następnie kroimy grzyby, solimy i smażymy z cebulą. Po ostudzeniu dodajemy do farszu. Dokładnie wszystko mieszamy, dodając starty na grubej tarce żółty ser.
W oddzielnej misce mieszamy jajka, mąkę, majonez i oliwę z oliwek. Solimy i dodajemy pieprz. Mieszamy farsz aż do jednolitej masy.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy kotlety z obu stron po 5-7 minut do złotej skórki. Formujemy je za pomocą dużej łyżki.
Jeśli ktoś nie lubi smażonych kotletów, może je dusić pod przykryciem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?