Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kotlety z grzybami

Anastazja Bezduszna
Kotlety z grzybami
Kotlety z grzybami Oksana Bezduszna
Gdy znudzą się naszym bliskim zwykłe kotlety, zaproponujmy im obiad z niespodzianką. A konkretniej mówiąc kotlety z mięsno-grzybowym farszem.

Składniki:

  • 1 kg kurczaka (można mieszać z wieprzowiną)
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 gramów grzybów
  • 300 gramów twardego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki maki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Na początek robimy farsz: mielimy mięso, cebulę i czosnek. Wszystko razem mieszamy, dodając sól i pieprz do smaku.

Następnie kroimy grzyby, solimy i smażymy z cebulą. Po ostudzeniu dodajemy do farszu. Dokładnie wszystko mieszamy, dodając starty na grubej tarce żółty ser.

W oddzielnej misce mieszamy jajka, mąkę, majonez i oliwę z oliwek. Solimy i dodajemy pieprz. Mieszamy farsz aż do jednolitej masy.

Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy kotlety z obu stron po 5-7 minut do złotej skórki. Formujemy je za pomocą dużej łyżki.

Jeśli ktoś nie lubi smażonych kotletów, może je dusić pod przykryciem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski