Składniki rosołu:
- około 500 gramów wołowiny z kością
- pietruszka
- 1 marchew
- ¼ selera
- 2 cebuli (jedną opiec na suchej patelni)
Składniki barszczu:
- drobna biała fasola garść
- 2 nieduże buraki (około 350-400 g)
- 1 łyżka octu u lub soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- ¼ kapusty (około 400 g)
- 4 nieduże ziemniaki (około 400 g)
- 2 średnie cebuli (150 g)
- 1 średnia marchewka (około 100 g)
- pietruszka (około 50 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 duże pomidory, bardzo miękkie i dojrzałe
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 4 ząbki czosnku
- pieprz czarny 5 ziarnek
- ziela angielskie
- listek laurowy
- sól
Sposób przygotowania:
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc. Następnego dnia dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy (około 40-60 minut) fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła.
Do garnka wlewamy 2,5 litra wody, gotujemy w niej mięso z włoszczyzną. Po zagotowaniu zmniejszamy temperaturę gotujemy przez 2-2,5 godziny - aż do miękkości mięsa. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy 2 łyżeczki soli.
W międzyczasie obieramy buraki, trzemy je na dużej tarce, dodajemy ocet, cukier i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na nią buraki, lekko solimy, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy na drobne kostki. Pomidory trzeba sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (razem z nasionami). Na rozgrzaną patelnię dodajemy marchewkę, cebulę i pietruszkę. Wszystko razem mieszamy i smażymy około 5 minut. Dodajemy też przecier pomidorowy i pomidory. Solimy, mieszamy i całość dusimy kolejne 10 minut.
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Z wywaru wyjmujemy mięso, studzimy i kroimy na nieduże kawałki. Ugotowane warzywa należy wyjąć, a wywar przecedzić i zagotować. Do gotującego się wywaru wrzucamy ziemniaki, i je gotujemy, aż do miękkości. Potem dodajemy kapustę i gotujemy jeszcze 15 minut.
Do zupy dodajemy duszone buraki i nadal gotujemy. Dodajemy mieszankę z duszonej marchewki, pietruszki, cebuli i pomidorów, fasolę, pieprz, ziele angielskie i laurowy listek. Gotujemy kolejne 10 minut.
Czosnek kroimy na plasterki, dodajemy pół łyżeczki soli a także 1 łyżkę oleju. Dodajemy do zupy czosnek i pokrojone mięso. W razie potrzeby można ją jeszcze raz dosolić (najlepiej sprawdzić to, po około dwóch minutach gotowania)
Zdjąć zupę z ognia i zostawić na pół godziny lub dłużej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?