Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Barszcz ukraiński

Anastazja Bezduszna
barszcz ukraiński
barszcz ukraiński Ivan Rudiuk
W ukraińskich domach do każdej porcji zupy wkłada się łyżkę kwaśnej śmietany. Można ją także posypać świeżymi ziołami. Gdybyśmy chcieli podać ją zgodnie z tradycją, potrzebna byłaby pajda chleba lub czosnkowe pampuszki.

Składniki rosołu:

  • około 500 gramów wołowiny z kością
  • pietruszka
  • 1 marchew
  • ¼ selera
  • 2 cebuli (jedną opiec na suchej patelni)

Składniki barszczu:

  • drobna biała fasola garść
  • 2 nieduże buraki (około 350-400 g)
  • 1 łyżka octu u lub soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ kapusty (około 400 g)
  • 4 nieduże ziemniaki (około 400 g)
  • 2 średnie cebuli (150 g)
  • 1 średnia marchewka (około 100 g)
  • pietruszka (około 50 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 duże pomidory, bardzo miękkie i dojrzałe
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz czarny 5 ziarnek
  • ziela angielskie
  • listek laurowy
  • sól

Sposób przygotowania:
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc. Następnego dnia dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy (około 40-60 minut) fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła.

Do garnka wlewamy 2,5 litra wody, gotujemy w niej mięso z włoszczyzną. Po zagotowaniu zmniejszamy temperaturę gotujemy przez 2-2,5 godziny - aż do miękkości mięsa. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy 2 łyżeczki soli.

W międzyczasie obieramy buraki, trzemy je na dużej tarce, dodajemy ocet, cukier i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na nią buraki, lekko solimy, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut.

Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy na drobne kostki. Pomidory trzeba sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (razem z nasionami). Na rozgrzaną patelnię dodajemy marchewkę, cebulę i pietruszkę. Wszystko razem mieszamy i smażymy około 5 minut. Dodajemy też przecier pomidorowy i pomidory. Solimy, mieszamy i całość dusimy kolejne 10 minut.

Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.

Z wywaru wyjmujemy mięso, studzimy i kroimy na nieduże kawałki. Ugotowane warzywa należy wyjąć, a wywar przecedzić i zagotować. Do gotującego się wywaru wrzucamy ziemniaki, i je gotujemy, aż do miękkości. Potem dodajemy kapustę i gotujemy jeszcze 15 minut.

Do zupy dodajemy duszone buraki i nadal gotujemy. Dodajemy mieszankę z duszonej marchewki, pietruszki, cebuli i pomidorów, fasolę, pieprz, ziele angielskie i laurowy listek. Gotujemy kolejne 10 minut.

Czosnek kroimy na plasterki, dodajemy pół łyżeczki soli a także 1 łyżkę oleju. Dodajemy do zupy czosnek i pokrojone mięso. W razie potrzeby można ją jeszcze raz dosolić (najlepiej sprawdzić to, po około dwóch minutach gotowania)

Zdjąć zupę z ognia i zostawić na pół godziny lub dłużej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski