Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na placki ziemniaczane inaczej

ELKA
Piotr Jasiczek
To jedna z najbardziej charakterystycznych wielkopolskich potraw. Chrupiące plyndze to znakomite danie na obiad lub na kolację. Podaje się je na gorąco, najczęściej posypane cukrem z kwaśną, gęstą śmietaną. Tym razem proponujemy nieco inne placki, bo drożdżowe.

Drożdżowe placki ziemniaczane

SKŁADNIKI:

  • 40 dag mąki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 20 dag szynki wędzonej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać łyżeczkę mąki o odrobinę ciepłej wody Sporządzić rozczyn.

Odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny.

Następnie dodać resztę maki, zmielone ziemniaki, pół szklanki wody, drobniutko posiekaną szynkę.

Ciasto doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pozostawić do wyrośnięcia około godzinę.

Stolnice posypać mąką. Rozwałkować ciasto do grubości ok. 1 centymetra. Placki wykrawać szklanką.

Piec na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski