Drożdżowe placki ziemniaczane
SKŁADNIKI:
- 40 dag mąki
- 2 duże ziemniaki
- 2 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 20 dag szynki wędzonej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać łyżeczkę mąki o odrobinę ciepłej wody Sporządzić rozczyn.
Odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Następnie dodać resztę maki, zmielone ziemniaki, pół szklanki wody, drobniutko posiekaną szynkę.
Ciasto doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pozostawić do wyrośnięcia około godzinę.
Stolnice posypać mąką. Rozwałkować ciasto do grubości ok. 1 centymetra. Placki wykrawać szklanką.
Piec na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?