18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na wielkanocne jajka. Piecze rzymska z jajkiem a może tarta szpinakowo-serowa?

ELKA
Drożdżówka niespodzianka
Drożdżówka niespodzianka Tarsmak
Wyobrażacie sobie święta Wielkanocne bez jajek pod różnymi postaciami? Oczywiście nie. To właśnie one królują na naszych stołach jak nie gotowane na twardo, to na miękko, albo faszerowane, zapiekane. Setki przepisów, każda gospodyni domowa ma własne pomysły i tak naprawdę trudno zrobić coś "niejadalnego" z jajek. Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy proponuje swoje cztery przepisy na…wielkanocne jaja: piecze rzymska z jajkiem, tarta szpinakowo-serowa, naleśniki z jajkiem oraz drożdżówka niespodzianka.

Drożdżówka - niespodzianka

SKŁADNIKI na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • cukier i sól do smaku
  • świeża papryka
  • Sos serowy Tarsmak

To właśnie one królują na naszych stołach

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem.

Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować. Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 35 - 40 minut w temperaturze 180°C.

Bułeczki podawać z Sosem serowym Tarsmak.

[b]Tarta szpinakowo-serowa

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

SKŁADNIKI na ciasto:[/b]

  • 500g mąki
  • 250g masła
  • 2 żółtka
  • 100 ml wody
  • sól do smaku

SKŁADNIKI na farsz:

  • 500g szpinaku (mrożonego rozdrobnionego)
  • 2 łyżki masła
  • 150g sera pleśniowego typu Rokpol
  • 250g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • Sos czosnkowy Tarsmak

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut.

Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody i wymieszać z roztopionym masłem i surowym jajkiem. Wkruszyć ser pleśniowy, twaróg, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i wcisnąć w niego ugotowane na twardo jajka. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nim farsz i ponakłuwać widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 35 minut. Podawać z
sosem czosnkowym Tarsmak.

Pieczeń rzymska z jajkiem

SKŁADNIKI:

  • 1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek, sól, pieprz do smaku
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka oleju
  • Sos chrzanowy Premium marki Tarsmak

Sposób przygotowania:

Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać. Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Do pieczeni idealnie pasuje Sos chrzanowy Premium marki Tarsmak.

Naleśniki z jajkiem

SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe:

  • 0,5l mleka
  • 1 jajko
  • 300g mąki pszennej
  • sól, cukier do smaku
  • olej do smażenia

ZAWARTOŚĆ NALEŚNIKÓW:

  • 100g sera żółtego
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 mały słoiczek pieczarek konserwowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ¼ główki sałaty lodowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu Tarsmak
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Usmażyć na odrobinie oleju duże naleśniki.

Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, ogórki, pieczarki i jajka pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekany szczypiorek, majonez, śmietanę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.

Na naleśniki nałożyć powstały farsz, na farsz ułożyć sałatę lodową pokrojoną w paseczki, ugotowane jajka i ciasno zwinąć.

Pokroić na cząstki i polać Sosem koperkowym Tarsmak.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski