Baton muesli z żurawiną amerykańska
SKŁADNIKI:
OK. 45 SZTUK
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 500 g płatków zbożowych "cztery zboża"
- 500 g płynnego miodu
- 100 g sezamu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 250 g suszonych żurawiny amerykańskiej
- trochę oleju
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GlosWielkopolski.pl
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Orzechy posiekać. W dużej, głębokiej patelni lub dużym garnku rozpuścić masło. Lekko podsmażyć płatki. Dodać miód i sezam, całość lekko podsmażyć, mieszając. Dodać cukier waniliowy i żurawinę amerykańską.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Nasmarować ręce olejem, ugnieść masę na blaszce. Suszyć w podgrzanym uprzednio piekarniku w temp. 150 st. (gaz: 2 stopień, termoobieg: 130 st.) przez ok. 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i pokroić na batoniki (ok. 4,5x9 cm).
Żurawiny amerykańskie można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.
Francuskie tosty z sosem z żurawiną amerykańską
SKŁADNIKI:
dla czterech osób
- 250 g bagietki (z poprzedniego dnia)
- 2 jajka
- 80 ml mleka
- paczka cukru wanilinowego
- 150 ml mleka
- 5 łyżek sklarowanego masła
- 2 łyżki brązowego cukru do posypania
Na sos z żurawiną amerykańską:
- starta skórka i sok z 1 limetki z uprawy organicznej
- 4 łyżki dżemu żurawin amerykańskich
- 1-2 łyżki soku żurawin amerykańskich
- 50 g suszonych żurawin amerykańskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bagietkę pokroić na kromki. W głębokim talerzu utrzeć jajka z mlekiem i cukrem wanilinowym. Zanurzyć z nich kromki bagietki.
Masło rozgrzewać porcjami na teflonowej patelni. Bagietki smażyć na maśle z obu stron na złotobrązowy kolor.
Wszystkie składniki sosu włożyć do małego garnka i zagotować. Tosty francuskie posypać brązowym cukrem i podawać z sosem.
Wskazówka: W garnku wymieszać 1 paczkę (342 g) świeżych żurawin amerykańskich z sokiem z 1 pomarańczy, 200 g cukru żelującego (2:1) i jedną pokrojoną laską wanilii. Pozostawić na kilka godzin. Następnie ciągle mieszając intensywnie gotować przez 3 minuty. Szybko wlać do zakręcanych słoików. Zakręcić słoiki i postawić je na kilka minut do góry dnem.
Muesli czekoladowe z żurawiną amerykańską
SKŁADNIKI:
dla czterech osób:
- 75 g grubych płatków owsianych
- 75 g drobnych płatków owsianych
- 40 g kalifornijskich orzechów włoskich
- 40 g gorzkiej czekolady
- 100 g suszonych żurawin amerykańskich
- 40 g płatków kokosowych (lub wiórków)
- 2 kwaskowate jabłka
- 500 ml mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Płatki owsiane prażyć przez chwilę na patelni. Orzechy posiekać i również prażyć przez chwilę. Czekoladę pokroić na małe kawałki.
Płatki wymieszać z orzechami, czekoladą, żurawiną i płatkami lub wiórkami kokosowymi.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Pokroić na kawałki. Mieszankę muesli i jabłka rozdzielić do miseczek, zalać mlekiem.
Owsianka z gruszkami i żurawiną amerykańską
SKŁADNIKI:
Dla dwóch osób
- 100 g płatków owsianych
- 250 ml chudego mleka
- szczypta soli jodowanej
- łyżeczka syropu gruszkowego
- duża gruszka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki konfitury z żurawin amerykańskich lub suszonych żurawin (ok. 40g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Płatki owsiane zagotować z mlekiem, solą i syropem gruszkowym na papkę. Pozostawić do ostygnięcia. Ponownie dodać do smaku syropu gruszkowego.
Gruszkę umyć, obrać, podzielić na ćwiartki. Usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cienkie plasterki, które skropić sokiem z cytryny.
Owsiankę przełożyć do dwóch miseczek na muesli. Wyłożyć na nią plasterki gruszki i konfiturę z żurawiną amerykańską lub suszone żurawiny amerykańskie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?