18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na śniadanie: Żurawina na wiele sposobów [ZDJĘCIA]

ELKA
Francuskie tosty z sosem żurawinowym
Francuskie tosty z sosem żurawinowym Cranberry Marketing Committee
Duże, czerwone i aromatyczne - oto cranberries, czyli żurawiny amerykańskie. U nas można kupić te pyszne owoce przez cały rok. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, w tym nektar żurawinowy, jagody świeże i suszone. Żurawiny amerykańskie można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Do pieczenia lub gotowania, jako dodatek do muesli lub sałatek, do dań mięsnych lub makaronu - żurawiny nadają kwaskowaty owocowy smak różnym potrawom przez cały rok.

Baton muesli z żurawiną amerykańska

SKŁADNIKI:
OK. 45 SZTUK

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 500 g płatków zbożowych "cztery zboża"
  • 500 g płynnego miodu
  • 100 g sezamu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 g suszonych żurawiny amerykańskiej
  • trochę oleju


Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GlosWielkopolski.pl

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Orzechy posiekać. W dużej, głębokiej patelni lub dużym garnku rozpuścić masło. Lekko podsmażyć płatki. Dodać miód i sezam, całość lekko podsmażyć, mieszając. Dodać cukier waniliowy i żurawinę amerykańską.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Nasmarować ręce olejem, ugnieść masę na blaszce. Suszyć w podgrzanym uprzednio piekarniku w temp. 150 st. (gaz: 2 stopień, termoobieg: 130 st.) przez ok. 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i pokroić na batoniki (ok. 4,5x9 cm).

Żurawiny amerykańskie można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.

Francuskie tosty z sosem z żurawiną amerykańską

SKŁADNIKI:
dla czterech osób

  • 250 g bagietki (z poprzedniego dnia)
  • 2 jajka
  • 80 ml mleka
  • paczka cukru wanilinowego
  • 150 ml mleka
  • 5 łyżek sklarowanego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru do posypania

Na sos z żurawiną amerykańską:

  • starta skórka i sok z 1 limetki z uprawy organicznej
  • 4 łyżki dżemu żurawin amerykańskich
  • 1-2 łyżki soku żurawin amerykańskich
  • 50 g suszonych żurawin amerykańskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bagietkę pokroić na kromki. W głębokim talerzu utrzeć jajka z mlekiem i cukrem wanilinowym. Zanurzyć z nich kromki bagietki.

Masło rozgrzewać porcjami na teflonowej patelni. Bagietki smażyć na maśle z obu stron na złotobrązowy kolor.

Wszystkie składniki sosu włożyć do małego garnka i zagotować. Tosty francuskie posypać brązowym cukrem i podawać z sosem.

Wskazówka: W garnku wymieszać 1 paczkę (342 g) świeżych żurawin amerykańskich z sokiem z 1 pomarańczy, 200 g cukru żelującego (2:1) i jedną pokrojoną laską wanilii. Pozostawić na kilka godzin. Następnie ciągle mieszając intensywnie gotować przez 3 minuty. Szybko wlać do zakręcanych słoików. Zakręcić słoiki i postawić je na kilka minut do góry dnem.

Muesli czekoladowe z żurawiną amerykańską

SKŁADNIKI:
dla czterech osób:

  • 75 g grubych płatków owsianych
  • 75 g drobnych płatków owsianych
  • 40 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonych żurawin amerykańskich
  • 40 g płatków kokosowych (lub wiórków)
  • 2 kwaskowate jabłka
  • 500 ml mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Płatki owsiane prażyć przez chwilę na patelni. Orzechy posiekać i również prażyć przez chwilę. Czekoladę pokroić na małe kawałki.

Płatki wymieszać z orzechami, czekoladą, żurawiną i płatkami lub wiórkami kokosowymi.

Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Pokroić na kawałki. Mieszankę muesli i jabłka rozdzielić do miseczek, zalać mlekiem.

Owsianka z gruszkami i żurawiną amerykańską

SKŁADNIKI:
Dla dwóch osób

  • 100 g płatków owsianych
  • 250 ml chudego mleka
  • szczypta soli jodowanej
  • łyżeczka syropu gruszkowego
  • duża gruszka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki konfitury z żurawin amerykańskich lub suszonych żurawin (ok. 40g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Płatki owsiane zagotować z mlekiem, solą i syropem gruszkowym na papkę. Pozostawić do ostygnięcia. Ponownie dodać do smaku syropu gruszkowego.

Gruszkę umyć, obrać, podzielić na ćwiartki. Usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cienkie plasterki, które skropić sokiem z cytryny.

Owsiankę przełożyć do dwóch miseczek na muesli. Wyłożyć na nią plasterki gruszki i konfiturę z żurawiną amerykańską lub suszone żurawiny amerykańskie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski