Oczyszczone i umyte mięso kroję na części i mielę w maszynce (można kupić gotowe mięso mielone wołowo - wieprzowe). Do zmielonego mięsa dodaję drobno posiekaną i uduszoną na tłuszczu cebulę, jajko, drobno posiekaną zieleninę (1 łyżka), tartą bułkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Z wyrobionej dokładnie masy formuję rękoma zmoczonymi w wodzie, okrągłe kulki i układam je na stolnicy posypanej tartą bułką. Formuję nożem okrągłe, spłaszczone kotlety i obtaczam je w bułce.
Grzyby myję i gotuję w niewielkiej ilości wody. Klopsy smażę na tłuszczu, zrumieniam z dwóch stron, przekładam do rondla i podlewam wywarem z grzybów, dodając posiekane grzybki.
Duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Sos mieszam ze śmietaną, przyprawiam do smaku solą i pieprzem, posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Klopsiki podaję z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną na sypko i sałatką sezonową.
SKŁADNIKI
Klopsiki wieprzowe w sosie grzybowym
(na 4 osoby)
- 30 dag łopatki wieprzowej
- 20 dag wołowiny
- jajko
- 4 łyżki tartej bułki
- cebula
- tłuszcz do smażenia
- 30 dag grzybów suszonych 9w sezonie mogą być świeże)
- pół szklanki śmietany
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?