18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bliny z kawiorem lub innymi słonymi dodatkami

ELKA
Wykwintne dzięki dodatkom - bliny

Składniki:
Rozczyn:

  • 30 g drożdży,
  • 2 łyżki mąki,
  • 5 łyżek wody,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli

Ciasto:

  • 200 g mąki (gryczanej lub pszennej albo pół na pół),
  • 3 jajka,
  • około 2 szklanek mleka,
  • 6 łyżek masła,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić. Po 10 minutach powinien znacznie zwiększyć swoją objętość.

Ubić na sztywno pianę z białek.

Mąkę przesiać i wsypać do dużej miski, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać, dodać żółtka, stopione masło, cukier, sól, wreszcie rozczyn.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Połączyć z pianą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie-trzy godziny - ma podwoić swoją objętość.

Na patelni rozgrzać odrobinę masła.

Na średnim ogniu smażyć z dwóch stron grube, pulchne naleśniki o średnicy ok. 11 cm. Do ich zrobienia średnio wylewamy na patelnię 2-3 łyżki ciasta.

Oprócz kawioru można do blinów podać kwaśną, gęstą śmietanę, albo sos śmietanowo-koperkowy, rozpuszczone masło, a także smakowitości o słonym smaku: wędzonego łososia, śledzie w oleju, filety anchois, kapary.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski