Składniki:
Rozczyn:
- 30 g drożdży,
- 2 łyżki mąki,
- 5 łyżek wody,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- szczypta soli
Ciasto:
- 200 g mąki (gryczanej lub pszennej albo pół na pół),
- 3 jajka,
- około 2 szklanek mleka,
- 6 łyżek masła,
- łyżeczka cukru,
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić. Po 10 minutach powinien znacznie zwiększyć swoją objętość.
Ubić na sztywno pianę z białek.
Mąkę przesiać i wsypać do dużej miski, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać, dodać żółtka, stopione masło, cukier, sól, wreszcie rozczyn.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Połączyć z pianą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie-trzy godziny - ma podwoić swoją objętość.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła.
Na średnim ogniu smażyć z dwóch stron grube, pulchne naleśniki o średnicy ok. 11 cm. Do ich zrobienia średnio wylewamy na patelnię 2-3 łyżki ciasta.
Oprócz kawioru można do blinów podać kwaśną, gęstą śmietanę, albo sos śmietanowo-koperkowy, rozpuszczone masło, a także smakowitości o słonym smaku: wędzonego łososia, śledzie w oleju, filety anchois, kapary.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?