Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Placki, puree, ciasto, czyli przysmaki z ziemniaków

Elżbieta Podolska
Wielkopolska to zagłębie, podobno, ziemniaczane. Większość z nas traktuje pyrki jako dodatek, bez którego nie wyobraża sobie zjedzenia obiadu. Nikt ich nie smakuje, nie podziwia, nie wybiera. Nieważne czy Myszka, Bryza, Lord. Na wielkopolskim stole musi być po prostu pyra. Ale warto przyrządzać ją na różne sposoby.

Szkoda, bo ziemniaki występujące w przeróżnych gatunkach łącznie ze słodkimi batatami są nie tylko bardzo smaczne, ale stanowią znakomity składnik wielu dań. Można z nich zrobić prawie wszystko. Co pokazują szefowie kuchni restauracji IBB Andersia Hotel, Tomasz Różański i Jakub Ignyś. Przygotowali specjalną kartę ziemniaczanych dań.

Można wśród nich znaleźć zarówno potrawy według polskich i wielkopolskich przepisów, ale także kresowych i z różnych krajów Europy. W menu są od najprostszych placków ziemniaczanych ze śmietaną, poprzez tortillę do przegrzebków grillowanych z purée z batatów i mango. Jest także bardzo smakowita, a nieco zapomniana, potrawa przygotowywana wcześniej przez nasze babcie, a pochodząca z kresów wschodnich, czyli kartoflak. A kto ma ochotę na deser może też skosztować ciasta ze słodkich ziemniaków z czekoladą. - Ziemniaki są znakomite na tę porę roku - mówi Tomasz Różański. - Pożywne, smaczne i zdrowe.

Coraz częściej możemy dostać już nie tylko ziemniaki gatunku ziemniaki, ale także przynajmniej kilka gatunków, z których każdy ma inny smak. Jak twierdzą szefowie kuchni, trzeba jednak pamiętać o tym, że np. robiąc purée nie powinniśmy dusić ziemniaków blenderem, bo to zmienia ich strukturę i smak. Wychodzi bardziej "gipsowa zaprawa" niż purée. Potrzebny jest drewniany tłuczek, praska lub urządzenie w kształcie spirali, przez kucharzy nazywane antenką. Jak twierdzi Jamie Oliwer, purée wcale nie musi być gładkie. Możemy dodać śmietanę, ciepłe mleko, masło, albo łyżkę smalcu ze skwarkami.

Ciasto ze słodkich ziemniaków
Składniki:
spód:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 85 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu

warstwa czekoladowa:

  • 300 g mlecznej czekolady
  • 75 ml śmietany

warstwa z ziemniaków:

  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 135 g cukru
  • 120 ml śmietany

Przygotowanie:
Bataty obrać, pokroić w drobną kostkę i gotować w niewielkiej ilości wody. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wymieszać mąkę, masło, cukier. Dodać mielone migdały i przyprawy. Kwadratową foremkę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto wyłożyć na spód. Ciasto nakłuć widelcem. Wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem. Podpiec 10 min w temperaturze 180 st., następnie zdjąć folię z grochem i piec jeszcze 5 min.

W osobnym garnuszku - wlać śmietanę i dodać czekoladę. Roztopioną masę czekoladową wyłożyć na ciasto i lekko rozsmarować. Ziemniaki odcedzić, rozetrzeć na gładką masę i połączyć z pozostałymi składnikami (oprócz białek). Następnie ubić białka i delikatnie połączyć z resztą składników. Wyłożyć na masę z ciastek i czekolady. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut. Przed krojeniem wystudzić. Ciasto można podać z lodami waniliowymi i słonymi orzechami.

Placki ziemniaczane
Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 50 g mąki
  • 50 g cebuli
  • sól, pieprz
  • masło, olej

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, i cebulę.
Odciskamy nadmiar wody, dodajemy jaja, mąkę, sól, pieprz i wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Na patelnię nakładamy olej, masło i czekamy do rozgrzania.

Łyżką nadkładamy na patelnię ciasto, formując okrągłe placki. Smażymy 2 min z jednej strony na złoty kolor, następnie odwracamy i powtarzamy czynność. Placki możemy podawać jako potrawę i dodatkiem może być kwaśna śmietana lub też same mogą być dodatkiem. Świetnie smakują z gulaszem czy z sosami na bazie śmietany.

Babka ziemniaczana "Kartoflak"
Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki
  • 150 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, i połowę cebuli.
Odciskamy nadmiar wody, dodajemy jaja, mąkę, sól, pieprz i posiekany czosnek. Na patelni smażymy pokrojony w baski boczek i resztę cebuli. Dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dowolną formę najlepiej "keksówkę" smarujemy masłem, podsypujemy bułką tartą i wylewamy do niej masę. Pieczemy ok. 1 godzinę. Kartoflak można jeść z różnorodnymi dodatkami.

Bardzo smaczne jest z kwaśną kapustą, ogórkami kiszonymi czy kwaśną śmietaną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski