Dlatego tak dużym zainteresowaniem cieszą się Wigilie na wynos, czyli zamawianie nie tylko ciast, ale wręcz wszystkich potraw na wieczerzę i dwa dni świąt. Bardzo szeroką ofertę przygotowały w tym roku sklepy, cukiernie i restauracje jak choćby De Rome w Hotelu Rzymskim, Concordia Taste, Hotel Mercure i wiele innych.
- Z roku na rok zainteresowanie zamawianiem potraw na święta jest coraz większe - mówi Michał Masztalerz, szef kuchni Bistra Pod Szczęśliwą 13. - Żyjemy w takim tempie, że nie mamy czasu na przygotowania, jakie robiły nasze babcie czy nawet mamy. Stąd nasza oferta na "Wynosy świąteczne“.
Można zamówić wszystko łącznie z obranymi ziemniakami. Ceny są bardzo różne od 16 do 20 złotych trzeba np. zapłacić za litr zupy z karpia z kluseczkami, czy barszcz, nieco więcej za zupę z borowików. Szynka pieczona kosztuje ok. 50 złotych za kilogram, a porcja np. karpia w galarecie 7-10 zł. Najdroższy jest boeuf Stroganow, bo to wydatek rzędu od 59 do 65 złotych.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
- To nie tylko brak czasu - twierdzi Marzena Gajewska, która od lat urządza Wigilię dla 12 osób. - Liczy się także to, że kupując gotowe dania nie jestem zmęczona i mogę świętować spokojnie, tak jak pozostali. Jedzenie jest znakomite, tak jak domowe.
Pani Marzena obliczyła, że gdyby chciała przyrządzić święta w domu wydałaby od 600 do 800 złotych na jedzenie dla wszystkich. Zamawiając płaci tylko o około 100 złotych więcej, ale nie ma biegania z siatkami i wielkiego sprzątania.
W tym roku panie mogą poczuć się jak perfekcyjne gospodynie podając gościom np. rybę smażoną prosto z patelni, bez zajmujących przygotowań.
- Są panie, które nie lubią robić zakupów i np. wybierać, a potem przygotowywać ryb, ale chcą się popisać tym, że to one je smażą - twierdzi Michał Masztalerz. - Dla nich także mamy propozycję. Mogą po prostu zamówić np. karpia, który jest wyfiletowany, pokrojony w kawałki i odpowiednio zamarynowany. Nic nie trzeba z nim robić - wystarczy usmażyć.
Szefowie kuchni, ale też i sklepy przygotowały bardzo bogaty wybór dań i wyrobów garmażeryjnych. Każdy znajdzie swoje ulubione potrawy wykonane według staropolskich receptur, tak jak u babci. Trzeba się jednak pospieszyć, bo zapisy w większości punktów potrwają jeszcze tylko do środy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?