Menu Region

Ciasto na Boże Narodzenie. Co polecają cukiernicy?

Ciasto na Boże Narodzenie. Co polecają cukiernicy?

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Głos Wielkopolski

Elżbieta Podolska

Prześlij Drukuj
Według tradycji ciasta na Boże Narodzenie muszą zawierać mak, miód, ser i orzechy oraz bakalie. Według wierzeń zapewniają one powodzenie na przyszły rok nie tylko w polu, ale także w domu i rodzinie. Na stole więc zwykle znajduje się piernik, sernik i strucla makowa. Każde jest magiczne i ma niezwykłą moc przynoszenia dostatku i szczęścia - pisze Elżbieta Podolska
1/8
Ciasto na Boże Narodzenie. Co polecają cukiernicy?

Jak twierdzi pani Eugenia Butka, nie ma nic prostszego niż zrobienie takiej choinki. Wystarczy z ciasta piernikowego wykrawać coraz mniejsze gwiazdki i potem je połączyć.

(© Grzegorz Dembiński)

  • Makowa chałka to nowość w Cukierni Piekarni Koperski. Smakuje tak samo dobrze sama, jak i posmarowana masłem. Może być doskonałym uzupełnieniem wigilijnego stołu.
  • Sześć lat temu zamówiono tylko 20 sztuk chlebowego karpia. W ubiegłym roku w Cukierni i Piekarni Koperski zamówiono już ich ponad  760. To nie tylko smaczny chleb, ale też znakomita ozdoba na świąteczny stół, którą można zaskoczyć gości i domowników.
  • Lekkie i delikatne ciasto o smaku piernika przekładane bitą śmietaną może zostać hitem tegorocznych świąt. Piernikowe wariacje są coraz popularniejsze wśród klientów - twierdzi Eugenia Butka z Cukierni Anika 
w Luboniu.
  • Je się najpierw oczami. I taka jest prawda, bo słodkiemu gwiazdorkowi na seromaku nie sposób się oprzeć. Szef cukierników z Expressowej zdradza, że całym sekretem  tego ciasta jest odpowiedni ser. Koniecznie musi być  świeży i dobrze zmielony.
Jesteśmy coraz bardziej zabiegane, mamy coraz mniej czasu dla rodziny i dla siebie. Szczególnie przed świętami, kiedy mamy mnóstwo obowiązków w pracy, a jeszcze przed nami sprzątnie, gotowanie, pieczenie i zakupy. Co zrobić, żeby nie zwariować i nie być absolutnie zmęczoną na święta? Najprościej po prostu kupić słodkie wyroby w dobrej cukierni. Poznańscy cukiernicy: Eugenia Butka, Piotr Koperski, Zbigniew Piskorski i Władysław Nazim, szef Pracowni Expressowa, radzą dziś zarówno tym, którzy sami zamierzają piec, jak i klientom - jak wybierać i przechowywać ciasta na Boże Narodzenie.

Mak to symbol dostatku
- Makowiec dla mnie nie tylko jako przedstawiciela branży cukierniczej, ale i konsumenta powinien mieć mniej więcej pół na pół ciasta i masy makowej - mówi Zbigniew Piskorski, właściciel piekarni i cukierni Natura.
- Masa makowa musi być przygotowana z dobrej jakości maku, bakalii, jajek, biszkoptu wysuszonego i pokruszonego, który ją zwiąże w całość. W cukierni u mojej żony każda kulka masy jest ważona i do tego dodaje się drugą kulkę masy. Proporcje wynoszą - 60 procent masy makowej i 40 procent ciasta.
Nowością na rynku jest proponowana w tym roku w Cukierni Piekarni Koperski chałka makowa.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

- To słodka bułka z makiem. Smakuje sama, ale też jest rewelacyjna ze świeżym masłem - mówi Piotr Koperski. - Tylko już bez szyneczki...

Kruszonka czy lukier
- To już zależy od tego, co kto lubi - dodaje Zbigniew Piskorski.
Według tradycji strucla z makiem, czyli makowiec powinna być polukrowana, a na wierzchu mieć skórkę pomarańczową.

- Skórka to był kiedyś rarytas, który bardzo wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa - twierdzi Zbigniew Piskorski. - Wystawało się w kolejce, żeby dostać pomarańcze, a potem suszyło się skórki, gotowało i kandyzowało. Wykorzystując je potem do pieczenia i ozdoby.

1 3 »
Reklama
 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Reklama
Reklama