Ciasta na Boże Narodzenie. Co upiec? Co polecają cukiernicy?

Ciasta na Boże Narodzenie. Co upiec? Co polecają cukiernicy?

Elżbieta Podolska

Głos Wielkopolski

Aktualizacja:

Głos Wielkopolski

Jak twierdzi pani Eugenia Butka, nie ma nic prostszego niż zrobienie takiej choinki. Wystarczy z ciasta piernikowego wykrawać coraz mniejsze gwiazdki
1/9
przejdź do galerii

Jak twierdzi pani Eugenia Butka, nie ma nic prostszego niż zrobienie takiej choinki. Wystarczy z ciasta piernikowego wykrawać coraz mniejsze gwiazdki i potem je połączyć. ©Grzegorz Dembiński

Według tradycji ciasta na Boże Narodzenie muszą zawierać mak, miód, ser i orzechy oraz bakalie. Według wierzeń zapewniają one powodzenie na przyszły rok nie tylko w polu, ale także w domu i rodzinie. Na stole więc zwykle znajduje się piernik, sernik i strucla makowa. Każde jest magiczne i ma niezwykłą moc przynoszenia dostatku i szczęścia - pisze Elżbieta Podolska.
Jesteśmy coraz bardziej zabiegane, mamy coraz mniej czasu dla rodziny i dla siebie. Szczególnie przed świętami, kiedy mamy mnóstwo obowiązków w pracy, a jeszcze przed nami sprzątnie, gotowanie, pieczenie i zakupy. Co zrobić, żeby nie zwariować i nie być absolutnie zmęczoną na święta? Najprościej po prostu kupić słodkie wyroby w dobrej cukierni. Poznańscy cukiernicy: Eugenia Butka, Piotr Koperski, Zbigniew Piskorski i Władysław Nazim, szef Pracowni Expressowa, radzą dziś zarówno tym, którzy sami zamierzają piec, jak i klientom - jak wybierać i przechowywać ciasta na Boże Narodzenie.

Ciasta na Boże Narodzenie


Makowiec: Mak to symbol dostatku

- Makowiec dla mnie nie tylko jako przedstawiciela branży cukierniczej, ale i konsumenta powinien mieć mniej więcej pół na pół ciasta i masy makowej - mówi Zbigniew Piskorski, właściciel piekarni i cukierni Natura. - Masa makowa musi być przygotowana z dobrej jakości maku, bakalii, jajek, biszkoptu wysuszonego i pokruszonego, który ją zwiąże w całość. W cukierni u mojej żony każda kulka masy jest ważona i do tego dodaje się drugą kulkę masy. Proporcje wynoszą - 60 procent masy makowej i 40 procent ciasta.

Nowością na rynku jest proponowana w tym roku w Cukierni Piekarni Koperski chałka makowa.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

- To słodka bułka z makiem. Smakuje sama, ale też jest rewelacyjna ze świeżym masłem - mówi Piotr Koperski. - Tylko już bez szyneczki...

Kruszonka czy lukier
- To już zależy od tego, co kto lubi - dodaje Zbigniew Piskorski.

Według tradycji strucla z makiem, czyli makowiec powinna być polukrowana, a na wierzchu mieć skórkę pomarańczową.

- Skórka to był kiedyś rarytas, który bardzo wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa - twierdzi Zbigniew Piskorski. - Wystawało się w kolejce, żeby dostać pomarańcze, a potem suszyło się skórki, gotowało i kandyzowało. Wykorzystując je potem do pieczenia i ozdoby.

Miód to magia
Od najdawniejszych czasów miód uchodził za substancję magiczną, w której tkwią nadprzyrodzone moce. Wierzono, że chroni przed złem, zapewnia radość i dostatek. Był symbolem obfitości, szczęścia i miłości. Spożywany w dniu Wigilii miał zapewnić przychylność sił nadprzyrodzonych, a także pomyślność i długie życie.

Dlatego nie może zabraknąć na naszym stole smakowitego piernika na bazie miodu pełnego bakalii.

- Piernik to najbardziej typowe ciasto na święta Bożego Narodzenia - mówi Eugenia Butka z Piekarni-Cukierni Anika w Luboniu. - W swojej ofercie mamy kilka rodzajów piernika. W naszej cukierni można skosztować np. ciasta piernikowo-korzennego na bazie bitej śmietany. Ma posmak piernika, ale jest to bardzo delikatne ciasto. Robiąc je w domu, można przełożyć np. masą orzechową typu nutella i bitą śmietaną. Bita śmietana w połączeniu z piernikowymi przyprawami to nowość w naszych cukierniach - dodaje.

Bakalie dla ciała i umysłu
Orzechy od wieków symbolizują tajemnicę, pieniądze i płodność. Orzech włoski to mądrość, laskowy źródło płodności, a także pojednania i cierpliwości, migdały to symbol nowego życia i nadziei. Wierzono, że zjedzenie orzechów chroni przed bólem zębów.

Inne bakalie to nie tylko dowód bogactwa, ale przede wszystkim sposób na dobre trawienie i rozruszanie szarych komórek.

Kto ma ochotę o tym się przekonać, ten powinien koniecznie spróbować wyrobów z Cukierni Expressowa Społem Gastronomicznej Spółdzielni Spożywców.

- W naszej ofercie jest mnóstwo ciast z bakaliami, jak chociażby piernik wielkopolski dekorowany orzechami czy bakaliowiec. To piernik bardzo bogaty w bakalie - mówi Władysław Nazim, cukiernik, szef Pracowni Expressowa. - Można także kupić w cukierni niewielki kawałek tego ciasta albo malutkie babeczki piernikowe, które będą ozdobą wigilijnego stołu.

Cukiernia Społem od wielu lat przygotowuje różnego rodzaju delicje, takie maleństwa, którymi nie sposób się objadać, a wyłącznie delektować.

Święta bez chleba? To jest niemożliwe !
Jak przechowywać chleb, by był świeży w święta?

- Kupować świeży i zamrażać - radzi Piotr Koperski. - Tak bardzo często klienci robią, zamawiając u mnie chleb w kształcie karpia na wigilijny stół. To sprawdzony sposób: na trzy godziny przed posiłkiem wyciągnąć z zamrażalnika, potem na krótko wstawić do piekarnika i odpiec. Nie za długo bo wyschnie, a skórka będzie zbyt twarda.

Coraz więcej cukierni, coraz więcej znakomitych specjałów, na które warto się skusić. A dla tych, którzy kochają jednak domowe wyroby według przepisów babci czy mamy, propozycja jest prosta, wybierzcie to, bez którego nie wyobrażacie sobie świąt, ale też spróbujcie nowości. Oryginalną, piernikową choinkę na przykład możemy zrobić też sami.

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Gorący temat

Wideo