18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Panellets - słodkie kule ziemniaczane z Hiszpanii

ELKA
Narodowe święta w różnych krajach świata obchodzone są także kulinarnie, specjalnymi potrawami czy deserami. Co podaje się na świątecznych stołach w innych państwach? - pisze Elżbieta Podolska

Składniki:
250 g mielonych migdałów
250 g cukru
starta skórka z 1 cytryny
80 g ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka (słodkiego lub zwykłego)
1 jajko
orzeszki piniowe
wiórki kokosowe
migdały

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Ziemniaka gotować w łupinie. Po obraniu rozgnieść. Do mielonych migdałów dodać startą skórkę z cytryny i ziemniaka. Następnie dodać cukier i wyrabiać masę marcepanową. Do 1/3 masy wsypać 2 łyżeczki wiórków kokosowych. Masę na kilka godzin wsadzić do lodówki. Następnie formować kulki, najpierw z masy z wiórkami kokosowymi. Pozostałe obtaczać w orzeszkach piniowych i w migdałach.

Na końcu roztrzepać żółtko i posmarować nim kulki z orzeszkami piniowymi i z migdałami.

Trzeba piec w piekarniku nagrzanym do 220oC przez 10-12 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski