Składniki:
250 g mielonych migdałów
250 g cukru
starta skórka z 1 cytryny
80 g ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka (słodkiego lub zwykłego)
1 jajko
orzeszki piniowe
wiórki kokosowe
migdały
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Ziemniaka gotować w łupinie. Po obraniu rozgnieść. Do mielonych migdałów dodać startą skórkę z cytryny i ziemniaka. Następnie dodać cukier i wyrabiać masę marcepanową. Do 1/3 masy wsypać 2 łyżeczki wiórków kokosowych. Masę na kilka godzin wsadzić do lodówki. Następnie formować kulki, najpierw z masy z wiórkami kokosowymi. Pozostałe obtaczać w orzeszkach piniowych i w migdałach.
Na końcu roztrzepać żółtko i posmarować nim kulki z orzeszkami piniowymi i z migdałami.
Trzeba piec w piekarniku nagrzanym do 220oC przez 10-12 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?