Składniki:
2 pomarańcze
17 dag miękkiego masła o pokojowej temperaturze
17 dag drobnego cukru
3 całe jajka
25 dag semoliny
13 dag mielonych migdałów
4 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag miodu
5 łyżek wody
kawałek cynamonu
5 łyżek soku pomarańczowego
półtorej łyżki soku z cytryny
pełnotłusty jogurt
orzechy pistacjowe
miód do dekoracji
Przygotowanie:
Pomarańcze pokroić na kawałki, usunąć pestki, wrzucić do malaksera i miksować na puree. Do miski wrzucić masło, cukier, jajka, semolinę i migdały. Dodać proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Dodać pomarańcze i wymieszać.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Tortownicę lub kwadratową blachę wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Masę przełożyć i wyrównać. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wstawić ciasto na środkową półkę, piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec dalsze 40-45 minut. Po upieczeniu polać syropem, ugotowanym z miodu, wody i cynamonu.
Syrop gotować 5 minut na małym ogniu, a następnie zwiększyć płomień i dodać sok pomarańczowy i cytrynowy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika - gęsto nakłuć je szpikulcem i polać syropem. Greckie ciasto pomarańczowe udekorować warstwą pełnotłustego jogurtu i posypać orzechami pistacjowymi oraz polać miodem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?