Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Królik w białym winie [PRZEPISY]

ELKA
Kto ma ochotę wybrać się na znakomite jedzenie i to takie, jakiego nie znajdziemy w menu innych restauracji, to "U myśliwych" w Poznaniu to odpowiednie miejsce. Królik: oto nasze przepisy

(przepisy Romana Schupke, szefa kuchni "U myśliwych"): królik.

Składniki:

  • 2 combry z królika lub 1 oczyszczony królik
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule cukrowe
  • 400 g wędzonej piersi z indyka
  • 200 g pieczarek
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki,
  • 2 żółtka

Przygotowanie:
Królika podzielić na kawałki, dusić na maśle z drobno pokrojoną cebulą.

Jak mięso się zarumieni, dodać drobno pokrojoną pierś indyka, pieczarki i seler naciowy drobno posiekany. Podlać bulionem i winem.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Dusić ok. godziny. Na koniec sos zaklepać mąką i masłem, dodać sok z cytryny i zaprawić roztrzepanymi żółtkami.

Podawać z ryżem lub purée z ziemniaków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski