(przepisy Romana Schupke, szefa kuchni "U myśliwych"): królik.
Składniki:
- 2 combry z królika lub 1 oczyszczony królik
- 2 łyżki masła
- 2 cebule cukrowe
- 400 g wędzonej piersi z indyka
- 200 g pieczarek
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki,
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Królika podzielić na kawałki, dusić na maśle z drobno pokrojoną cebulą.
Jak mięso się zarumieni, dodać drobno pokrojoną pierś indyka, pieczarki i seler naciowy drobno posiekany. Podlać bulionem i winem.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Dusić ok. godziny. Na koniec sos zaklepać mąką i masłem, dodać sok z cytryny i zaprawić roztrzepanymi żółtkami.
Podawać z ryżem lub purée z ziemniaków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?