Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzik w warzywach

ELKA
Kto ma ochotę wybrać się na znakomite jedzenie i to takie, jakiego nie znajdziemy w menu innych restauracji, to "U myśliwych" w Poznaniu to odpowiednie miejsce. Szef kuchni poleca: dzik w warzywach. Jak go przygotować?

Szef kuchni poleca: dzik w warzywach.

Składniki:

  • 50 dag mięsa dzika
  • marchewka pietruszka seler (nie za dużo)
  • 15 dag pieczarek
  • większa cebula
  • cząber
  • sok z cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • łyżeczka mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć (pamiętajmy, żeby mięso brać z pewnego źródła). Mięso należy pokroić w paski. Następnie posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Warzywa, cebulę, pieczarki pokroić na paseczki i przesmażyć na maśle. Dodać przyprawy do smaku, szczyptę cukru, skropić sokiem z cytryny i wodą. Dusić przez chwilę.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażyć mięso.

Następnie dusić ok. pół godziny od czasu do czasu podlewając wodą. Dodać warzywa i grzyby, dokładnie wymieszać i dusić razem ok. 20 minut.

Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski