Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomidory pieczone z mięsem

red
Polecamy pieczone pomidory. Ale tym razem w wydaniu nie dla wegetarian.

Składniki:
3 bardzo duże pomidory
200 g chudego mielonego mięsa
2 kromki pieczywa tostowego
bułka tarta, około 4 łyżek
duży ząbek czosnku
łyżka listków świeżego tymianku lub posiekanej natki pietruszki, ewentualnie oregano
1 jajko
1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:
Pomidory przekroić w poprzek na połówki, łyżeczką wyjąć nasiona i sok z komór. Nasiona i sok wyrzucić. Środek pomidorów oprószyć solą, ułożyć rozcięciem do dołu na tacy i odstawić na godzinę lub na czas przygotowania reszty składników. Mięso zmielić w maszynce razem z pieczywem tostowym opieczonym uprzednio w tosterze, czosnkiem oraz tymiankiem. Jeśli mamy już zmielone mięso, dodajemy do niego rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek, posiekany tymianek i drobno rozkruszone lub posiekane tosty.

Do mięsa dodać jajko, suszone oregano, sos Worcestershire, 1 łyżkę oliwy extra vergine, sos worcester oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz, wszystko razem wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W puste gniazda nasienne pomidorów włożyć farsz z mięsa, na wierzch położyć gałązki tymianku, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra vergine. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę. Podawać od razu po upieczeniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski