Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory: Na zimę zaprawiajmy paprykę, cukinię, kabaczki i buraczki

Anastazja Bezduszna
Paprykę można zaprawiać samą, ale także w połączeniu z pomidorami, cukinią czy kabaczkami. Te kolorowe warzywa urozmaicą każdą ucztę. Mając kilka słoików na zapas, zagwarantujemy sobie pełne smaków obiady i kolacje. Warto, bo warzywa te mają mnóstwo witamin i składników mineralnych.

Papryka słodka i ostra dobrze pasują do zimowych potraw. Paprykę konserwuje się i marynuje nie tylko samą, ale też z innymi warzywami - pomidorami, ogórkami, cukinią i kabaczkami. Do przetworów z papryki pasują takie przyprawy jak pieprz, cebula, czosnek, seler, pietruszka, liść laurowy, oregano, tymianek, estragon i koper.
Paprykę przed zaprawieniem można też faszerować. Najbardziej znaną wersją jest papryka z serem, ale są jeszcze przepisy na paprykę z kapustą i marchewką, ryżem, a nawet z mięsem.
Niektórzy przyrządzają z papryki pikantne pasty i sosy. Delikatniejsze wyjdą z cukinii i kabaczków. Można je podawać nawet jako osobne danie z chlebem tostowym.
Konserwowane buraczki mogą być dobrym dodatkiem do dania głównego, ale też zaprawą do barszczu ukraińskiego.

Czerwona papryka w marynacie

Składniki:

  • 3 kg papryki,
  • 500 ml oleju,
  • 100 ml octu,
  • 4 szklanki wody,
  • pół łyżki soli,
  • pół łyżki cukru,
  • 300 g czosnku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pęczek pietruszki,
  • seler naciowy

Przygotowanie:
Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy na cztery części. Do szerokiego garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, sól. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko podgrzewamy na średnim ogniu, aż się zagotuje. Seler i pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i oddzielamy ząbki. W gorącą zalewę zanurzamy na 2-3 minuty porcjami paprykę i przekładamy do słoików. Do każdego dodajemy pietruszkę i seler. Kiedy wszystkie papryki będą w słoikach, na samym końcu dodajemy zalewę. Szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.

Papryka kolorowa na szybko

Składniki:

  • 250 g papryki czerwonej,
  • 250 g papryki żółtej,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki octu 6%,
  • po pęczku pietruszki i koperku

Przygotowanie:
Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy dowolnie. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy i dodajemy cukier, sól i ocet. Kiedy woda się zagotuje, zanurzamy w niej paprykę i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie przekładamy paprykę z zalewy do miski i dodajemy zieleninę, czosnek i skrapiamy olejem. Tak przygotowaną paprykę można od razu podawać do stołu.

Buraczki konserwowane

Składniki:

  • 2 kg buraczków,
  • 25 g korzenia chrzanu,
  • 100 g cukru,
  • 250 ml wody,
  • 20 g kwasu cytrynowego,
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Buraczki myjemy i gotujemy około 45 minut. Odstawiamy, by wystygły, a następnie oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chrzan ścieramy drobno. Mieszamy buraczki z chrzaniem. W wodzie rozpuszczamy kwasek cytrynowy, dodajemy cukier i sól. Zalewamy buraczki i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy - słoiki o pojemności 500 ml - 15 minut, litrowe do 25 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski