Papryka słodka i ostra dobrze pasują do zimowych potraw. Paprykę konserwuje się i marynuje nie tylko samą, ale też z innymi warzywami - pomidorami, ogórkami, cukinią i kabaczkami. Do przetworów z papryki pasują takie przyprawy jak pieprz, cebula, czosnek, seler, pietruszka, liść laurowy, oregano, tymianek, estragon i koper.
Paprykę przed zaprawieniem można też faszerować. Najbardziej znaną wersją jest papryka z serem, ale są jeszcze przepisy na paprykę z kapustą i marchewką, ryżem, a nawet z mięsem.
Niektórzy przyrządzają z papryki pikantne pasty i sosy. Delikatniejsze wyjdą z cukinii i kabaczków. Można je podawać nawet jako osobne danie z chlebem tostowym.
Konserwowane buraczki mogą być dobrym dodatkiem do dania głównego, ale też zaprawą do barszczu ukraińskiego.
Czerwona papryka w marynacie
Składniki:
- 3 kg papryki,
- 500 ml oleju,
- 100 ml octu,
- 4 szklanki wody,
- pół łyżki soli,
- pół łyżki cukru,
- 300 g czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pęczek pietruszki,
- seler naciowy
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy na cztery części. Do szerokiego garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, sól. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko podgrzewamy na średnim ogniu, aż się zagotuje. Seler i pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i oddzielamy ząbki. W gorącą zalewę zanurzamy na 2-3 minuty porcjami paprykę i przekładamy do słoików. Do każdego dodajemy pietruszkę i seler. Kiedy wszystkie papryki będą w słoikach, na samym końcu dodajemy zalewę. Szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Papryka kolorowa na szybko
Składniki:
- 250 g papryki czerwonej,
- 250 g papryki żółtej,
- 500 ml wody,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki cukru,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki octu 6%,
- po pęczku pietruszki i koperku
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy dowolnie. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy i dodajemy cukier, sól i ocet. Kiedy woda się zagotuje, zanurzamy w niej paprykę i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie przekładamy paprykę z zalewy do miski i dodajemy zieleninę, czosnek i skrapiamy olejem. Tak przygotowaną paprykę można od razu podawać do stołu.
Buraczki konserwowane
Składniki:
- 2 kg buraczków,
- 25 g korzenia chrzanu,
- 100 g cukru,
- 250 ml wody,
- 20 g kwasu cytrynowego,
- sól do smaku
Przygotowanie:
Buraczki myjemy i gotujemy około 45 minut. Odstawiamy, by wystygły, a następnie oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chrzan ścieramy drobno. Mieszamy buraczki z chrzaniem. W wodzie rozpuszczamy kwasek cytrynowy, dodajemy cukier i sól. Zalewamy buraczki i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy - słoiki o pojemności 500 ml - 15 minut, litrowe do 25 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?