Z pomidorów można zrobić różne zaprawy na zimę: solone, marynowane, konserwowane. Można je zawekować w całości lub przyrządzić z nich przeciery, sosy, soki, a nawet... dżemy. Pomidory można dodać do wszystkich rodzajów warzyw, mięs i sałatek.
Do przecierów najlepiej pasować będą dojrzałe warzywa. Dżemy przyrządzamy najczęściej z zielonych pomidorów z jędrnym miąższem. Do kwaszenia możemy wykorzystać zielone, różowe, czerwone a nawet brązowe pomidory. Ważne, by ich nie mieszać. Te warzywa, z których będziemy robić soki czy przeciery, na początku zalejmy wrzątkiem na kilka sekund, a następnie zamoczmy je w zimnej wodzie. Dzięki temu łatwiej zdejmiemy z nich skórkę.
Przecier pomidorowy do słoików
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- płaska łyżka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 5-7 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Pomidory blanszujemy. Zdejmujemy skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ wkładamy do garnka i gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Rozgotowane pomidory przecieramy przez sito, a następnie zagotowujemy. Doprawiamy solą i cukrem oraz rozgniecionym czosnkiem. Odparowujemy na większym ogniu około 10 minut. Rozlewamy gorący przecier do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut w wodzie do 2/3 wysokości, a następnie przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia..
Coś więcej niż przecier - pasta warzywna
Składniki:
- 6 papryk czerwonych,
- 2 bakłażany,
- 2 pomidory,
- pół papryczki chilli,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka tymianku,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczemy w piekarniku całe umyte papryki przy temperaturze około 250 stopni. Kiedy skórka stanie się ciemniejsza - wyciągamy. Obieramy bakłażany i kroimy na kawałki. Następnie wykładamy je razem z pomidorami na blasze, doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Pieczemy około 20 minut. Ściągamy z papryki skórę i pozbawiamy gniazd nasiennych. Skórę ściągamy również z pomidorów. Upieczone warzywa, papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód wrzucamy do dużego garnka i miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy w miarę potrzeby do smaku pieprzem i solą. Przekładamy do małych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.
Sposób na zielone pomidory
Składniki:
- około 1 kg zielonych pomidorów,
- 2 średnie cebule,
- sól,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren pieprzu,
- ziele angielskie
Zaprawa:
- szklanka octu 10%,
- 700 ml wody,
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, wykrawając twardą część spod ogonka. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pokrojone pomidory mieszamy z cebulą i solimy. Pozostawiamy warzywa na noc. Następnego dnia odlewamy sok. Pomidory umieszczamy w wyparzonych słoikach. Dodajemy do nich pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy ocet. Zagotowujemy zalewę, a następnie przestudzamy do temperatury pokojowej. Zalewamy marynatą pomidory. Szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy je około 30 minut, lub dłużej w zależności od wielkości słoików.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?