Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory: Domowy przecier pomidorowy - podstawa wielu zup i sosów

Anastazja Bezduszna
Kiszone pomdory może nie są takie popularne jak ogórki, ale mogą też być świetnym dodatkiem do zimowych obiadów.
Kiszone pomdory może nie są takie popularne jak ogórki, ale mogą też być świetnym dodatkiem do zimowych obiadów. 123rf
Pomidory mogą służyć w kuchni nam przez cały rok, jako przystawki czy też osobne dania. I choć w sklepach możemy je kupić nawet zimą, te dojrzewające w słońcu będą smaczniejsze.

Z pomidorów można zrobić różne zaprawy na zimę: solone, marynowane, konserwowane. Można je zawekować w całości lub przyrządzić z nich przeciery, sosy, soki, a nawet... dżemy. Pomidory można dodać do wszystkich rodzajów warzyw, mięs i sałatek.
Do przecierów najlepiej pasować będą dojrzałe warzywa. Dżemy przyrządzamy najczęściej z zielonych pomidorów z jędrnym miąższem. Do kwaszenia możemy wykorzystać zielone, różowe, czerwone a nawet brązowe pomidory. Ważne, by ich nie mieszać. Te warzywa, z których będziemy robić soki czy przeciery, na początku zalejmy wrzątkiem na kilka sekund, a następnie zamoczmy je w zimnej wodzie. Dzięki temu łatwiej zdejmiemy z nich skórkę.

Przecier pomidorowy do słoików

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • płaska łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 5-7 ząbków czosnku

Przygotowanie:
Pomidory blanszujemy. Zdejmujemy skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ wkładamy do garnka i gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Rozgotowane pomidory przecieramy przez sito, a następnie zagotowujemy. Doprawiamy solą i cukrem oraz rozgniecionym czosnkiem. Odparowujemy na większym ogniu około 10 minut. Rozlewamy gorący przecier do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut w wodzie do 2/3 wysokości, a następnie przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia..

Coś więcej niż przecier - pasta warzywna

Składniki:

  • 6 papryk czerwonych,
  • 2 bakłażany,
  • 2 pomidory,
  • pół papryczki chilli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Pieczemy w piekarniku całe umyte papryki przy temperaturze około 250 stopni. Kiedy skórka stanie się ciemniejsza - wyciągamy. Obieramy bakłażany i kroimy na kawałki. Następnie wykładamy je razem z pomidorami na blasze, doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Pieczemy około 20 minut. Ściągamy z papryki skórę i pozbawiamy gniazd nasiennych. Skórę ściągamy również z pomidorów. Upieczone warzywa, papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód wrzucamy do dużego garnka i miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy w miarę potrzeby do smaku pieprzem i solą. Przekładamy do małych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.

Sposób na zielone pomidory

Składniki:

  • około 1 kg zielonych pomidorów,
  • 2 średnie cebule,
  • sól,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • ziele angielskie

Zaprawa:

  • szklanka octu 10%,
  • 700 ml wody,
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, wykrawając twardą część spod ogonka. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pokrojone pomidory mieszamy z cebulą i solimy. Pozostawiamy warzywa na noc. Następnego dnia odlewamy sok. Pomidory umieszczamy w wyparzonych słoikach. Dodajemy do nich pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy ocet. Zagotowujemy zalewę, a następnie przestudzamy do temperatury pokojowej. Zalewamy marynatą pomidory. Szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy je około 30 minut, lub dłużej w zależności od wielkości słoików.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski