Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory: Znajdź swój sposób na ogórki kiszone

Anastazja Bezduszna
Kiszone ogórki [Przepisy]
Kiszone ogórki [Przepisy] 123rf
Podstawą udanych kiszonych ogórków, niezależnie od tego, czy korzystamy z ciepłej czy zimnej zalewy i ile dajemy soli - są dobrej jakości ogórki. Mając własny ogródek, łatwiej takie wybrać, ale kupując ogórki musimy zwrócić uwagę na rozmiar oraz świeżość. Mają być twarde, jędrne i bez żadnych uszkodzeń. Nie nadają się do kiszenia ogórki puste w środku. Gruntowe, których najczęściej używamy do kiszenia, wybierajmy średniej wielkości. I najlepiej jednakowego rozmiaru- będą w tym samym czasie gotowe. Ważny jest też kształt - mają być proste, by łatwiej było je układać w słoikach.

Każdy ma swój sposób na najsmaczniejsze ogórki. Publikujemy najciekawsze przepisy oraz autorskie receptury Czytelniczek (na stronie 22): Zdzisławy Bruss z Wągrowca oraz Iwony Twardowskiej i Doroty Serafin z Żegocina.

Dodatki

Podstawowy zestaw przypraw wzbogacających smak, ale też pozytywnie wpływających naproces fermentacji, to czosnek, koper z kwiatostanami, liście i korzeń chrzanu. Dodatkowo, w zależności od upodobań, dodajemy liście czarnej porzeczki, winogron, wiśni, dębu czy liść laurowy.
Ostrości dodamy z pomocą papryczki chilli, korzenia imbiru oraz musztardy. Niezależnie od ilości dodatków, musimy pamiętać o ich czystości. W przeciwnym wypadku mogą powodować psucie się ogórków.

Zalewa

Podstawą zalewy jest woda i sól. Najlepiej wybierać wodę źródlaną lub przegotowaną.
Z kranowej wody nie zaleca się korzystać. Jeśli już musimy, niech woda jakiś czas postoi w naczyniu. Nawet najlepsze przyprawy w dużych ilościach nie pomogą nam pozbyć się chloru z wody.
Do kiszenia używajmy grubej, kamiennej soli.

Ogórki kiszone na bazie zimnej zalewy

Składniki:

  • 1 kg małych ogórków gruntowych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 kawałki chrzanu,
  • 4 gałązki kopru z kwiatostanami

Zalewa:

  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:
Ogórki zalewamy zimną wodą i zostawiamy na około 20 minut. Słoiki z nakrętkami wyparzamy. Ogórki myjemy i obcinamy jaśniejsze końcówki. Układamy pionowo i szczelnie w słoikach razem z czosnkiem, chrzanem oraz koprem. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól i wstawiamy do lodówki, by wystygła. Zalewamy ogórki przestudzoną zalewą, tak by wszystkie były w niej zanurzone, ale pod przykrywką zostawimy trochę wolnego miejsca. Odstawiamy je w ciemnym, ciepłym miejscu, po 2 dniach możemy je przenieść do piwnicy. Po 10 dniach będą już ukiszone.

Ogórki konserwowane z papryką

Składniki:

  • na 1 kg ogórków
  • 1 duża papryka czerwona.
  • Przyprawy:
  • koper,
  • liść laurowy,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego na słoik,
  • 10-15 ziaren gorczycy na słoik

Zalewa:

  • pół szklanki octu,
  • 1 litr wody,
  • 1 plaska łyżka soli,
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Ogórki i paprykę myjemy i kroimy w paski. Do wyparzonych słoików układamy ziarenka ziela angielskiego i gorczycy, koper oraz liść laurowy. Następnie szczelnie upychamy ogórki z papryką. Do wrzątku dodajemy cukier i sól oraz ocet. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy słoiki. Pasteryzujemy około 5 minut słoiki półlitrowe, a do 10 minut - słoiki litrowe.

Najlepiej kisić ogórki od razu po tym, jak je zerwiemy czy kupimy. Dlatego dodatki, słoiki i zalewę musimy wcześniej przygotować.

Korniszony

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • liście pietruszki,
  • liście laurowe,
  • koper,
  • marchew,
  • ziele angielskie,
  • ziarenka pieprzu,
  • czosnek

Zalewa:

  • 1 l wody,
  • 3-4 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 100-120 ml octu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Do słoika wkładamy na dno 2 listki pietruszki, 3 plasterki marchwi, 1 liść laurowy, gałązkę kopru, 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 2 ząbki czosnku. Następnie ciasno wypełniamy słoik ogórkami. Wszystkie składniki na zalewę rozpuszczamy w zagotowanej wodzie. Zalewamy ogórki i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy ok. 10 min.

Ogórki w kamionce

Składniki:

  • ogórki gruntowe, na każde naczynie:
  • 2-3 liście porzeczki, wiśni,
  • 1-2 małe liście dębowe.

Przyprawy na 1 słoik:

  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 3 cm korzenia chrzanu,
  • kawałek chrzanowego liścia,
  • koper

.
Zaprawa:

  • na 1 litr wody
  • 1 płaską łyżkę soli.

Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól. Do umytej kamionki układamy ogórki. Dodajemy przyprawy. Całość zalewamy wrzącą wodą z solą, tak żeby ogórki pływały, ale nie było jej zbyt dużo. Całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach mamy ogórki małosolne, zostawione dłużej - ukiszą się.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski