Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sorbet owocowy: Doskonały na upalny dzień. Jak go zrobić? [PRZEPIS]

Elżbieta Podolska
Sorbety najlepsze na upały
Sorbety najlepsze na upały archiwum
Sorbet owocowy to najprostszy deser świata. Wystarczy sok owocowy, odrobina cukru i... zamrażalnik. To znakomity sposób na ochłodę w najbardziej upalne dni dla każdego, nawet dla tych wiecznie się odchudzających i liczących kalorie w kuchni. Zobacz przepis na sorbet owocowy!

To nie tylko najprostszy, ale też i najstarszy deser świata. Ponad tysiąc lat temu Chińczycy stwierdzili, że lód ściągany ze szczytów gór z dodatkiem owoców, lub soku może być świetnym smakołykiem. Dawniej podawany w przerwie pomiędzy daniami, wzmagał apetyt i jak mówiono "pieścił wszystkie zmysły“.

Sorbet owocowy - przepis

100 g mrożonych owoców, np. malin lub truskawek
1-2 łyżki miodu
100 ml naparu z zielonej herbaty lub mięty
Ostygniętą herbatę lub miętę słodzimy miodem. Owoce miksujemy i dodajemy do nich napar. Mieszamy i wlewamy do foremek na lód lub innych pojemników. Wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę.

Włosi przejęli ten zwyczaj już w czasach starożytnych, choć twierdzą, że to właśnie oni od czasów Nerona są twórcami receptur na najlepsze sorbety. Tak naprawdę dla smakosza nie jest to takie ważne, natomiast zdecydowanie ważne jest to, że smakują wybornie, a siedząc na leżaku i rozkoszując się rozpływającymi się na języku zatrzymanymi w lodzie owocami, stwierdzamy, że ambrozja jest na świecie.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

To najbardziej delikatna odmiana lodów, która służy do ochłody. Podawana bywa w najlepszych restauracjach i na domach koneserów kuchni pomiędzy daniem rybnym a mięsnym, żeby rozdzielić smaki.

Sorbety robimy nie tylko z owoców i to takich, jakie tylko lubimy i są w danym czasie dostępne, ale także z warzyw (ten najbardziej popularny jest z ogórków surowych), a nawet ziół, jak z marzanki wonnej. Można go zmieszać z alkoholem.

Znakomicie smakuje także przybrany owocami i np. liśćmi melisy czy mięty. Ciekawie prezentuje się wyciśnięty przez strzykawkę do kieliszka do szampana na długiej nóżce.

Sorbety można przygotować albo miksując kilka razy podczas zamrażania, tak by cały czas miał grudkową lodową konsystencję, albo już po zamrożeniu skrobiąc płatki. To rozkosz dla podniebienia. Lżejsza niż lody i dająca znacznie więcej doznań smakowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski