Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrego Smaku: Dzień smacznych atrakcji

AB
Festiwal Dobrego Smaku: Dzień smacznych atrakcji
Festiwal Dobrego Smaku: Dzień smacznych atrakcji MAciej Urbanowski
Przedostatni dzień festiwalowych atrakcji rozpoczęty dorocznym Jarmarkiem Dobrego Smaku. Ale już za chwilę kucharze na scenie głównej zaczną przygotowywać swoje specjały dla was.

Wystawcy z całej Polski i zagranicy prezentować będą swoje najsmaczniejsze produkty. Na wielu stoiskach odbywać się będą degustacje, pokazy i wiele innych atrakcji. Z pewnością nie zabraknie najsmaczniejszych wędlin, prawdziwego chleba czy miodów, wybornych alkoholi, przypraw, świeżych ziół, produktów kuchni światowej (m.in. greckiej, tureckiej, bałkańskiej, włoskiej), słodyczy czy tradycyjnego rękodzieła.

Pierwszą zaplanowaną atrakcją tego dnia będzie rozstrzygnięcie konkursu Smaki Powiatu Poznańskiego. Od godz. 11.30 do 12.30 na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego odbywać się będą prezentacje dań i degustacje konkursowe. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród zaplanowane jest na godz. 19.30 na scenie festiwalowej.

O godz. 12. i 15. organizatorzy zapraszają wszystkich na niezwykle ciekawe warsztaty kulinarne prowadzone przez Agencję Rynku Rolnego w Restauracji Toga pod tytułem „Indyk z chowu zrównoważonego i wołowina rasy „Highland”. Na uczestników czekać będą smakowite opowieści, prezentacje i garść praktycznych wskazówek dotyczących świadomego wyboru gatunku mięs jak i sposobów ich przyrządzania.

Z kolei o godz. 13. odbywać się będą laboratoria dla prawdziwych smakoszy kuchni gruzińskiej „Chaczapuri Chinkali i nie tylko”. Grigori Bezhushvili, gruziński kucharz (i co ciekawe, bard) odkryje przed Państwem tajniki tej orientalnej, i w Polsce wciąż nie docenianej, kuchni w kawiarnianej kwiaciarni Kwietna (ul. 27 Grudnia 11).

O tej samej porze na scenie głównej festiwalu odbywać się będą interesujące pokazy kulinarne, których nie możecie przeoczyć. Gotować będą między innymi Krystian Szopka, Grzegorz Łapanowski, Jan Grabkowski, których być może uda się namówić na przygotowanie porcji degustacyjnych. Pokazy trwać będą do ok. godz. 16.

Od godz. 14. festiwal zdominuje coroczny, prestiżowy konkurs „Polska Nalewka”. Do godz. 18. w hotelu Sheraton będzie obradowało jury, by o godz. 19.30 już na scenie festiwalu wręczyć nagrody i wyróżnienia w tegorocznej edycji.

Sobota zapowiada się również gorąco pod względem muzycznym. Świetna muzyka i dobra zabawa trwać będą na scenie festiwalowej już od godz. 16.30. Za dobry nastrój publiczności odpowiedzialne będą kapele jazzowe i folkowe: Wojciech Szopka Trio (od godz. 16.30), Gentle, Jazz Trio ( od godz. 18.), Affabre Concinui (od. godz. 20.30).

SPRAWDŹ NOWĄ STRONĘ GŁOSU WIELKOPOLSKIEGO! KLIKNIJ!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski