Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku: Zaplanuj weekend razem z nami [PROGRAM]

Anastazja Bezduszna
Gościem specjalnym tegorocznej edycji imprezy jest Robert Makłowicz, występujący nie tylko w roli smakosza i podróżnika ale też historyka (którym jest z wykształcenia) oraz festiwalowego sommeliera. W czwartek wygłosi on wykład o historii kuchni i jej związkach z religią i polityką podczas konferencji popularno-naukowej w Centrum Brama Poznania, tego samego dnia poprowadzi laboratorium smaku na temat polskich i środkowoeuropejskich win.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji imprezy jest Robert Makłowicz, występujący nie tylko w roli smakosza i podróżnika ale też historyka (którym jest z wykształcenia) oraz festiwalowego sommeliera. W czwartek wygłosi on wykład o historii kuchni i jej związkach z religią i polityką podczas konferencji popularno-naukowej w Centrum Brama Poznania, tego samego dnia poprowadzi laboratorium smaku na temat polskich i środkowoeuropejskich win. Julian Redondo Bueno
Sierpniowa impreza w Poznaniu to jednak dużo więcej niż jarmark. Scena festiwalu grać będzie przez cztery dni. Popołudnia należą do szefów kuchni. W czwartek w szranki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo staną kucharze specjalizujący się w daniach regionalnych. Piątek poświęcimy kuchni historycznej, sobota to Dzień z Powiatem Poznańskim nie zabraknie więc dań z najbliższego nam regionu. Niedziela to Europejski Dzień Produktu Regionalnego i Tradycyjnego – gospodarzem sceny będzie Grzegorz Łapanowski.

Organizatorem tegorocznej edycji imprezy jest nowopowstała Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Osią tegorocznej imprezy jest projekt „Stół Mieszka i Dobrawy” w ramach którego, obok wspomnianych już pokazów kuchni historycznej organizatorzy zapraszają na arcyciekawą konferencję popularno-naukową w Bramie Poznania i nietypowe bo skupione na kuchni sprzed tysiąca lat dziecięce warsztaty smaku.

- Festiwal oczywiście nadal będzie miejscem radosnego smakowania i zabawy ale w kolejnych latach planujemy realizować szereg działań, których celem jest ukazywanie historii, kultury i współczesności kulinariów jako dziedzin będących elementami szeroko pojętej kultury i dziedzictwa krajów, narodów, regionów, grup etnicznych i wspólnot. Brzmi bardzo poważnie, ale na pewno będzie też bardzo smacznie - mówi Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji.

Czwartek - 13 sierpnia 2015

Warsztaty, laboratoria, degustacje
18.00 Wina z Polski w Środkowej Europy – Laboratorium smaku prowadzi Robert Makłowicz, wstęp 40zł, dziedziniec Muzeum Archeologicznego. Rezerwacje [email protected]
20.00 „Przyjęcie chrzcielne Mieszka I” – kolacja historyczna, Restauracja „A nóż widelec”- wstęp z zaproszeniami. Akredytacje dla mediów i blogerów – [email protected]

Inne wydarzenia
11.00 – 14.00 Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Dziedziniec Muzeum Archeologicznego, Scena Festiwalu 11.20 – 14.30, Ogłoszenie wyników – 15.00 Scena Festiwalu
14.00 – 17.00 „Stół Mieszka i Dobrawy” – konferencja popularno-naukowa. Prelegenci: Robert Makłowicz, Piotr bikont. Prof. Jarosłąw Dumanowski, Paweł Lis, Hanna Lis. Brama Poznania, ul. Gdańska 2 (Śródka). Wstęp wolny.

Scena Festiwalu
11.30 – 15.00 Pokazy Kulinarne w ramach konkursu Naksze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów
15.00 Wręczenie nagród w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
17.30 – 21.00 Koncerty
18.00 Koncert Zumba Panduri Folk

Piątek - 14 sierpnia 2015

Warsztaty, laboratoria
14.30, 15.30, 16.30 Warsztaty dziecięce – „Stół Mieszka i Dobrawy”, mini-wykłady historyczno-kulinarne połączone z warsztatami, skierowane do dzieci w wieku 6-10 lat. Prowadzi Katia Roman Traska, Wstęp wolny, obowiązują wcześniejsze zapisy – [email protected]
10.00 – 14.00 Warsztaty kulinarne WWF - ochrona różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Warsztaty dla mediów, kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i blogerów. Prowadzi Sebastian Gołębiewski, Restauracja Toga Wymagana rejestracja – [email protected]
18.00 Wszystkie smaki zielonej herbaty – laboratorium smaku, prowadzą Marta Okińczyc i Szymon Konrad, 18.00, kwiaciarnia - herbaciarnia Kwietna (ul. 27 Grudnia 11). Cena – 25zł. Zapisy [email protected]

Inne wydarzenia
8.00 – 12.00 Smaczne Lato w Mieście na poznańskim Zielonym Targu , czyli producenci ekologicznej żywności zapraszają na (bezpłatne!) degustacje smakowitych dań na bazie swoich specjałów; w programie, oprócz rozkoszy podniebienia, także eko-warsztaty z niespodziankami dla dzieci; Zielony Targ, Rynek Bernardyński, www.fb.com/PoznanskiZielonyTarg/events
13.00 – 15.30 Radiowa Kuchnia Merkurego, gotują red. Andrzej Ogórkiewicz, Robert Makłowicz, Piotr Bikont Stary Rynek, plenerowe studio Radia Markury
17.00 – 19.00 Sheraton dla UNICEF’u – wspólne lepienie pierogów ze znanymi i lubianymi w ramach programu Road to Awareness, namiot UNICEF, Stary Rynek – akcja charytatywna.
20.00 Szopka & Makłowicz Prezentują, kolacja degustacyjna z kaczką i winami w roli głównej. Hotel Sheraton Poznan. Bilety (150zł) – hotel Sheraton, Tel. 61 655 20 00.

Scena Festiwalu
13.00 – 16.00 „Stół Mieszka i Dobrawy” – pokazy kuchni historycznej, prowadzi Maciej Nowicki
17.30 – 22.00 Koncert zespołu Cadillac ‘58

Sobota - 15 sierpnia 2015 – Dzień z Powiatem Poznańskim

Warsztaty, laboratoria
12.00 i 15.00 Warsztaty kulinarne z ARR - indyk z chowu zrównoważonego oraz wołowina rasy „Highland”. Restauracja Toga, wstęp wolny, obowiązują zapisy [email protected]
13.00 Chaczapuri. Chinkali i nie tylko – warsztaty kuchni gruzińskiej. Prowadzi Griorgi Bezhushvili, kwiaciarnia - herbaciarnia Kwietna (ul. 27 Grudnia 11). Cena – 45zł. Zapisy [email protected]
Pokazy, animacje, konkursy i inne

Konkurs Polska Nalewka Roku 2015
14.00 – 18.00 Obrady Jury Hotel Sheraton
19.30 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród Scena Festiwalu, Stary Rynek
20.30 Spotkanie degustacyjne dla uczestników konkursu Dziedziniec Muzeum Archeologicznego, obowiązują zaproszenia

Konkurs Smak Powiatu Poznańskiego 2015
11.30 – 12.30 Obrady Jury (degustacja) Dziedziniec Muzeum Archeologicznego
19.30 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród Scena Festiwalu, Stary Rynek

Scena Festiwalu
13.00 - 16.00 Pokazy Kulinarne (Krystian Szopka, Grzegorz Łapanowski, Jan Grabkowski )
16.30 Koncert – Wojciech Szopka Trio
18.00 Koncert – Gentle Jazz Trio
19.30 Wręczenie nagród w konkursach Smak Powiatu Poznańskiego 2015, Polska Nalewka Roku 2015
20.30 Koncert – Affabre Concinui

Niedziela – 16 sierpnia 2015 – Europejski Dzień Produktów Regionalnych i Tradycyjnych

Scena Festiwalu
12.00 – 16.00 Pokazy Kulinarne – Trzy Znaki Smaku
17.00 Koncert - Dixie Company
UWAGA: program może ulec niewielkim korektom i rozszerzeniom, prosimy sprawdzać aktualizacje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski