Głównym miejscem wydarzeń jest jak co roku poznański Stary Rynek. To tutaj odbywa się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu, wieli Jarmark Dobrego Smaku. Swoje kramy rozłoży na nim w tym roku ponad 140 wystawców.
Wśród czwartkowych wydarzenia i atrakcji są:
- Od godziny 11. dorocznym Jarmarkiem Dobrego Smaku na poznańskim Starym Rynku. Ponad 140 wystawców z Polski i zagranicy prezentować będzie swoje najsmaczniejsze produkty. Na wielu stoiskach odbywać się będą degustacje, pokazy i wiele innych atrakcji. Z pewnością nie zabraknie najsmaczniejszych wędlin, prawdziwego chleba czy miodów, wybornych alkoholi, przypraw, świeżych ziół, produktów kuchni światowej (m.in. greckiej, tureckiej, bałkańskiej, włoskiej), słodyczy czy tradycyjnego rękodzieła. Lista producentów i mapa: http://bit.ly/ofdsmapka
- Także o godzinie 11. w Muzeum Archeologicznym rozpoczyna się Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów oraz Konkurs na potrawę regionalną 2015. Prezentacje potraw konkursowych będą trwały do godziny 14.30 na scenie festiwalowej, gdzie o 15:00 zostaną ogłoszeni zwycięzcy.
- Z kolei od godziny 14. zaczyna się otwarta konferencja popularnonaukowa w Bramie Poznańskiej (ul. Gdańska 2, Śródka) w ramach projektu Stół Mieszka i Dobrawy pt. „Co i jak jadali Mieszko i Dobrawa: kuchnia pierwszych Piastów, archeologia kuchni”. Wśród prelegentów pojawią się takie osobistości jak: Robert Makłowicz, Piotr Bikont, Prof. Jarosław Dumanowski, Paweł Lis oraz Hanna Lis. Spotkanie zaplanowane jest do godziny 17.
- Od godziny 17. sceną festiwalową na Starym Rynku zawładnie muzyka, która rozbrzmiewać będzie do godz. 21. Na szczególną rekomendację zasługuje Zumba Panduri Folk, na których koncert zapraszamy od godz. 18.
- O tej samej godzinie rozpocznie się pierwsze tegoroczne Laboratorium Smaku, prowadzone przez specjalnego gościa tegorocznego festiwalu, właściciela składu win, podróżnika prowadzącego autorskie programy kulinarne, Roberta Makłowicza. Spotkanie poświęcone będzie winom z Polski i środkowej Europy, które są prawdziwą pasją znanego smakosza. Podczas warsztatów gospodarz uraczy nas wyśmienitymi trunkami ze swojej kolekcji, smakowitymi opowieściami oraz wieloma cennymi wskazówkami o przyjemności delektowania się winem. Laboratorium odbędą się na Dziedzińcu Muzeum Archeologicznego.
- Ostatnim wydarzeniem pierwszego dnia Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku będzie kolacja historyczna pod intrygującym tytułem „Przyjęcie chrzcielne Mieszka I” w restauracji A Nóż Widelec. Będzie to bezprecedensowa forma rekonstrukcji przyjęcia, które faktycznie zostało wydane z okazji chrztu Mieszka I, składające się z potraw i składników, które były znane i dostępne w roku 966. Kolacja poprzedzona zostanie wstępem historyczno-kulinarnym poprowadzonym przez Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta. Kolacja rozpocznie się o godz. 20:00, wstęp z zaproszeniami.
Cały program Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku znajdziesz TUTAJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?