Składniki:
- 8 szparagów
- 2 łyżki masła
- 2 filety łososia bez skórki, po około 150 g każdy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i czarny pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odciąć twarde końce i obrać twardą skórkę, pokroić na 5 cm kawałki. Rozgrzać masło na patelni z 1 łyżeczką oleju, włożyć szparagi i chwilę podsmażyć. Zdjąć z patelni, lekko posolić.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Piekarnik nagrzać do 190 st. Łososia umyć, usunąć skórę i ości. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką oliwy, włożyć kawałki szparagów (tylko środki, główki odłożyć). Na szparagach ułożyć łososia, polać pozostałą łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem. Piec przez 20-25 min. Pod koniec na łososiu ułożyć główki szparagów.
Ziemniaki ugotować. Jeśli mamy duże naczynie żaroodporne, można obłożyć nimi rybę, aby ładnie się zarumieniły. Wcześniej skropić je oliwą z oliwek. Posypać posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą morską i czarnym pieprzem oraz oliwą z oliwek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?