Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szparagi na łososiu

ELKA
Szparagi na łososiu
Szparagi na łososiu Waldemar Wylegalski
Poleca szef kuchni Hotelu Rzymskiego Janusz Masztalerz. Tym razem szparagi na łososiu.

Składniki:

  • 8 szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 2 filety łososia bez skórki, po około 150 g każdy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska i czarny pieprz

Przygotowanie:
Szparagi umyć, odciąć twarde końce i obrać twardą skórkę, pokroić na 5 cm kawałki. Rozgrzać masło na patelni z 1 łyżeczką oleju, włożyć szparagi i chwilę podsmażyć. Zdjąć z patelni, lekko posolić.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Piekarnik nagrzać do 190 st. Łososia umyć, usunąć skórę i ości. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką oliwy, włożyć kawałki szparagów (tylko środki, główki odłożyć). Na szparagach ułożyć łososia, polać pozostałą łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem. Piec przez 20-25 min. Pod koniec na łososiu ułożyć główki szparagów.

Ziemniaki ugotować. Jeśli mamy duże naczynie żaroodporne, można obłożyć nimi rybę, aby ładnie się zarumieniły. Wcześniej skropić je oliwą z oliwek. Posypać posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą morską i czarnym pieprzem oraz oliwą z oliwek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski