Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotowanie jest modne i w dobrym tonie

ELKA
Amatorzy gotowania spotykają się w Republice Słonecznej
Amatorzy gotowania spotykają się w Republice Słonecznej Republika Słoneczna
Gotują wszyscy - od małych dzieci poprzez polityków, biznesmenów do gwiazd. Nie wypada powiedzieć, że się nie znam, że nie umiem. Choćby tylko okazjonalnie, na święta czy imieniny i jedną potrawę, ale każdy musi się wykazać. Doskonale! Kuchnia łączy ludzi. Trudno tam się pokłócić. Bo o co? Czy dodać pieprz, czy może paprykę? - pisze Elżbieta Podolska

Kto ma ochotę nauczyć się gotować albo po prostu potrenować, znajdzie w Poznaniu wiele okazji ku temu. Już nie tylko w SPOT. odbywają się regularnie warsztaty kulinarne, a Sheraton zaprasza na kolacje z gotowaniem na żywo, ale teraz jest także Republika Słoneczna.

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ? ZAJRZYJ TUTAJ:
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

- Gotowanie to dla mnie forma relaksu. Jedni biegają, inni malują, a ja uwielbiam gotować - mówi Marta Piotrowska, założycielka Republiki Słonecznej. - Stąd pomysł stworzenia miejsca, gdzie można odpocząć po pracy, piekąc ciasteczka czy ucząc się filetować ryby. Brakowało też zajęć, gdzie można by się nauczyć gotować proste, smaczne i zdrowe posiłki, które z łatwością można przenieść na grunt domowej kuchni.

CO LUBIMY ROBIĆ W WOLNYM CZASIE?
GRILUJEMY!

Moda na gotowanie ogarnęła wszystkich bez względu na wiek, bo dla dzieci też organizowane są specjalne akademie kulinarne. Coraz chętniej spędzamy też imieniny, urodziny na wspólnym gotowaniu ze znajomymi, a dopiero potem na świętowaniu.

- Warsztaty kulinarne to wspaniała zabawa dla wszystkich - mówi Tomasz Jakubiak, szef kuchni znany z programów w Kuchnia TV. - Dla mnie to też okazja do przekazywania wiedzy. Takie zajęcia są po to, żeby sobie przypomnieć, jaką przyjemnością może być gotowanie. To nie musi być obowiązek, a frajda i świetna zabawa.

Robert Karwacki, dyrektor dużej firmy, najpierw gotował dla rodziny w soboty i w niedziele.
- Potem jednak przestało mi to wystarczać i zacząłem szukać możliwości douczenia się - opowiada. - I tak jakoś się złożyło, że teraz wraz z grupą znajomych organizujemy sobie raz na jakiś czas specjalne wieczory w kuchni. Wszyscy to pokochali i albo idziemy wspólnie na warsztaty, albo robimy "pichcenie" u kogoś w kuchni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski