Czy w domu można uwarzyć piwo? Ależ oczywiście. Przygotowanie zacieru zajmuje około pięciu godzin , później w zależności od gatunku fermentacja trwa od miesiąca do sześciu miesięcy - mówi Andrzej Smyk, piwowar hobbysta, który w domowych warunkach przygotowuje ten napój od roku 2003. A za swoje piwo nagrodzony został w czasie jednego z konkursów warzenia piwa na Słowacji. Przygotował tam piwo zbliżone do irlandzkiego Guinessa.
Czytaj także:
Poznań: Na stadionie nie mają ochoty na piwo
Jan Szała: Warząc piwo spełnił marzenia
Z cenionych piwowarów można też spotkać i posłuchać ojca i syna czyli Wojciecha Szałą i Jana Szała. Młodszy z panów Szałów wygrał konkurs organizowany przez browar w Żywcu. W nagrodę jego piwo zostało uwarzone przez Browar Żywiec.
Pasjonatami piwa są jednak nie tylko ci, którzy potrafią je warzyć. Piotr Olszewski od 23 lat kolekcjonuje przedmioty związane z historią piwa produkowanego w Wielkopolsce.
Wiele tych przedmiotów wykopał niczym archeolog w miejscach, gdzie przed laty były lub są likwidowane browary. Część dla odmiany znalazł na strychach kamienic. Jednym z najcenniejszych eksponatów jest butelka po piwie, które pochodziło z browaru w Nowym Mieście nad Wartą. Browar przestał działać w roku 1913. Wśród przedmiotów prezentowanych na Festiwalu w Szreniawie była butelka piwa "Lech" z lat'80 z zawartością. Była też etykieta piwa "Kolejorz" produkowana przez nieduży wielkopolski browar, a ciekawostka jest to, że 10 groszy z ceny przeznaczonych było na wsparcie piłkarskiego klubu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?