Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Komunie: menu na przyjęcie komunijne

Milena Kochanowska
Jolanta Nalewaj, dietetyczka
Jolanta Nalewaj, dietetyczka
Jak skomponować menu na komunijne przyjęcie by było zdrowe, smaczne i odpowiadało każdemu gościowi radzi Jolanta Nalewaj, dietetyczka

Urządzam przyjęcie komunijne dla kilkunastu osób z rodziny. Zupełnie nie wiem, jak poradzić sobie z ułożeniem menu, bo wśród gości są przede wszystkim osoby starsze, często z problemami gastrycznymi i dzieci, a także troje wegetarian. Co by mi Pani radziła?

Pierwsza Komunia Święta to rodzinne święto i oczywiście będą goście w rożnym wieku i z różnymi preferencjami jedzenia, ale myślę, że przedstawione przepisy będą pasowały większości gości.

Jako pierwsze danie na takim przyjęciu polecam tradycyjny rosół z makaronem, ponieważ większość osób go lubi i z chęcią zje. Natomiast żeby był on lepiej strawny można go zrobić częściowo z mięsa drobiowego, które przed gotowaniem obierzemy ze skóry, a częściowo z mięsa wołowego, które wzbogaci smak i aromat zupy. Makaron należy ugotować al. dente, czyli na półtwardo.

Na drugie danie można podać trzy rodzaje mięs, żeby każdy dla siebie znalazł coś dobrego. Zamiast smażyć mięso na tłuszczu przygotujmy w piekarniku, dzięki czemu będzie łatwiej strawne i nie nasiąknie tłuszczem. Tak przygotowane można podać piersi z kurczaka, zrazy wołowe oraz schab w ziołach nadziewany pieczarkami.

Do mięs dodatkiem będą ziemniaki i pyzy.

Proszę pamiętać o przygotowaniu kilku rodzajów surówek. Jedna może być z białej kapusty, druga z sałaty z sosem vinegret, z kiełkami, papryką, pomidorami i rzodkiewkami. Kolejną może być gotowana modra kapusta, oczywiście bez zasmażki. Można jeszcze podać gotowany brokuł lub kalafior.

Ciemny sos do zrazów powinien być lekki i niezaprawiony mąką. Dobrym i chętnie jadanym sosem jest także sos ziołowy, przygotowywany z jogurtem i ulubionymi ziołami.

Dla gości nie jedzących mięsa można wcześniej przygotować i zamrozić kotlety z soczewicy lub soi, które nie wymagają dużo pracy, a na pewno zostaną docenione.

Do picia możemy przygotować lemoniadę (woda sodowa, cytryna, liście mięty). A jeżeli będą to soki owocowe, to należy zwrócić uwagę, by były one 100-procentowe, a nie nektary. Na deser polecam pucharki z owocami z gałką lodów lub galaretką.

STRONA GŁÓWNA GŁOSU WIELKOPOLSKIEGO

Najnowsze informacje z Wielkopolski wprost na Twoją skrzynkę - zapisz się do newslettera

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski