Jak twierdzą specjaliści, uczniowie znają przede wszystkim smaki coli, chipsów, hamburgerów. Innych rzeczy nie lubią, bo nie znają ich smaku.
Teraz będą mogły podczas specjalnych warsztatów organizowanych w szkołach zostać poszukiwaczami i odkrywcami różnych smaków i zapachów potraw. Podczas Warsztatów Smaku nie będą gotować, a smakować, wąchać i rozpoznawać. Dzięki tym zajęciom może choć część polubi szpinak.
- Chcemy rozbudzić ciekawość rozumienia emocji, jakie towarzyszą przy wyborze żywności - mówi Marek Gąsiorowski, lider Sloow Food Convivium Wielkopolska. - Sloow Food nie wartościuje, co jest dobre, a co złe, jeżeli chodzi o żywienie. My uczymy, co jest dobre.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?