Można je podawać tradycyjnie: gotowane na twardo z różnymi sosami, ale też poświęcając nieco więcej czasu przed wielkanocnym śniadaniem można je nafaszerować i to na tysiąc sposobów: z szynką, tuńczykiem, szczypiorkiem, łososiem, pieczarkami, kurkami, a nawet z koncentratem pomidorowym.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Można z nich zrobić prawdziwe dzieła sztuki, które stanowić będą idealną ozdobę świątecznego stołu. Nie ma nic prostszego niż przygotowanie jajecznych jeżyków. Połówki jajek na twardo nakłuwamy szpilkami przygotowanymi z liści pora. Powstają kolce jak u jeża. Oczka z pieprzu. Jeszcze tylko nieco obcięty pyszczek i gotowe. W ten sposób mogą powstać króliczki z całych jajek i przeróżne inne zwierzątka - wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i miejsca na stole.
Może tym razem pokusić się też o przygotowanie smakowitych jajek przepiórczych, żeby zaskoczyć gości i domowników. To także nic trudnego i nie zajmie nam dużo czasu.
Jajko jest tak wdzięcznym produktem, z którego można wyczarować niemalże wszystko i co ważne nie boi się naszych kulinarnych eksperymentów. Trudno zepsuć pastę jajeczną, czy farsz do jajka. Polecamy nasze przepisy i radzimy jak przygotować jajka, by były pyszne!
Jak gotować:
Jajka na miękko
Gotujemy je od 3 do 5 minut. Trzyminutowe będą miały ścięte lekko białko i płynne żółtko. Im bliżej pięciu minut, tym bliżej do jajka na twardo. Jeżeli jajka wyciągamy z lodówki to należy je włożyć do letniej wody, bo we wrzącej popękają. Warto je też wcześniej nakłuć. Kiedy są w temperaturze pokojowej, możemy włożyć je do wrzątku.
Jajka na twardo:
Jajko na twardo gotujemy około 8 minut. Także zwróćmy uwagę czy są wyciągnięte z lodówki. Warto je także nakłuć. Można posolić wodę, by skorupki nie popękały.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?