Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Karolina Sternal
Co zrobić z ziemniaków? Sprawdź....

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • gałka muszkatołowa
  • sól,
  • pieprz
  • 20 dag pieczarek
  • olej do smażenia
  • 5 dag masła
  • śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić. Podsmażyć jedną pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do ziemniaków. Wbić jajka, dodać soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Masę wymieszać i wstawić do lodówki. Wyjąć, dodać mąki i zagnieść ciasto.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Uformować wałek, pokroić na równe części. Z każdej z nich utworzyć kotlet i obtoczyć go w bułce. Usmażyć na oleju.

Sos:
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w talarki. Cebule pokroić w kostkę. Rozpuścić na patelni masło. Najpierw wrzuć cebulę i lekko ją podsmażyć. Następnie dodać pieczarki i dalej smażyć. Wlać śmietanę i dusić jeszcze chwilę. Dodać soli i pieprzu do smaku. Sos posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski