Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- gałka muszkatołowa
- sól,
- pieprz
- 20 dag pieczarek
- olej do smażenia
- 5 dag masła
- śmietana
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić. Podsmażyć jedną pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do ziemniaków. Wbić jajka, dodać soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Masę wymieszać i wstawić do lodówki. Wyjąć, dodać mąki i zagnieść ciasto.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Uformować wałek, pokroić na równe części. Z każdej z nich utworzyć kotlet i obtoczyć go w bułce. Usmażyć na oleju.
Sos:
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w talarki. Cebule pokroić w kostkę. Rozpuścić na patelni masło. Najpierw wrzuć cebulę i lekko ją podsmażyć. Następnie dodać pieczarki i dalej smażyć. Wlać śmietanę i dusić jeszcze chwilę. Dodać soli i pieprzu do smaku. Sos posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?