Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kremowy karp

Elżbieta Podolska
Kremowy karp
Kremowy karp Grzegorz Dembiński
Przepisy Eleonory Zawiślak warto wypróbować.

Składniki:
Karp - 2,2-2,5 kg
0,5 kg pieczarek
2 pory (białe części)
4 pojemniki słodkiej śmietany 30% po 200 mg
1 łyżeczka przyprawy Vegeta
1 pęczek natki pietruszki
sól
mąka
pieprz mielony
olej do smażenia

Przygotowanie:
Karpia sprawić, pokroić na dzwonka. Do potrawy użyć tylko cienkich części ryby, bo wtedy łatwiej jest wyjąć ości. Grubsze kawałki karpia zostawić do przygotowania innej potrawy. Płaskie dzwonka obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Gdy będą jeszcze lekko ciepłe, delikatnie powyjmować długie ości. Ostudzić.

Na oleju poddusić pieczarki i ostudzić. Pieczarki muszą być pokrojone w plastry.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Pory oczyścić. Białe części pokroić w cienkie plasterki i poddusić na oliwie. Ostudzić. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Układać na dnie kawałki karpia, zostawiając centymetrowe odległości. Na rybę wyłożyć podduszone pory, a na to pieczarki.

W naczyniu wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, Vegetą, drobno pokrojoną natką pietruszki i łyżką mąki. Zalać rybę i wstawić do piekarnika zimnego nastawionego na 200 stopni na 40 minut.

Kontrolować, aby się nie zrumieniło. Podawać na gorąco. Posypać na wierzchu natką. Potrawę można przygotować wcześniej, a przed kolacją tylko zapiec.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski