Składniki:
włoszczyzna
cebula
5 dag suszonych grzybów
łyżka masła
listek laurowy
sól,
pieprz,
vegeta
mała śmietana 22%.
Przygotowanie:
Grzyby umyć i namoczyć w zimnej wodzie. Włoszczyznę i cebulę pokroić w cienkie słupki albo zetrzeć na grubej tarce. Grzyby posiekać na cienkie paseczki.
Warzywa i grzyby lekko posolić, poddusić na maśle ok 20 min. Zalać zimną wodą (ok 1,5 l), włożyć listek laurowy, 1,5 łyżeczki Vegety.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Zagotować, a następnie gotować na malutkim ogniu aż grzyby będą miękkie.
Śmietanę zahartować dodając szczyptę soli 3 - 4 łyżki zupy (wymieszać). Dodać do zupy, zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?