Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa grzybowa

ELKA
Jak przygotować zupę grzybową? Wypróbujcie nasz przepis.

Składniki:
włoszczyzna
cebula
5 dag suszonych grzybów
łyżka masła
listek laurowy
sól,
pieprz,
vegeta
mała śmietana 22%.

Przygotowanie:
Grzyby umyć i namoczyć w zimnej wodzie. Włoszczyznę i cebulę pokroić w cienkie słupki albo zetrzeć na grubej tarce. Grzyby posiekać na cienkie paseczki.

Warzywa i grzyby lekko posolić, poddusić na maśle ok 20 min. Zalać zimną wodą (ok 1,5 l), włożyć listek laurowy, 1,5 łyżeczki Vegety.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Zagotować, a następnie gotować na malutkim ogniu aż grzyby będą miękkie.

Śmietanę zahartować dodając szczyptę soli 3 - 4 łyżki zupy (wymieszać). Dodać do zupy, zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski