Składniki:
25 dag migdałów
Kilka gorzkich migdałów
litr mleka
kora cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
cukier waniliowy
rodzynki
10 dag ryżu
jedna łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Ryż dobrze wypłukać, mieszając ugotować na sypko. Mleko gotujemy z migdałami, pod przykryciem, a gdy będzie gorące, zmniejszamy ogień.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Dodajemy przepłukane rodzynki oraz niewielką szczyptę soli, ona jest konieczna do podkreślenia smaku, następnie gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Do tego dodajemy ugotowany ryż i mieszamy.
Czasem można też dodać surowy ryż, ale do tego, aby zmiękł w mleku, potrzebujemy nawet 30 minut. Trzeba więc pamiętać, by gotować zupę migdałową na małym ogniu i ciągle mieszać.
Na koniec dodajemy cukier i cynamon oraz rodzynki do smaku i na koniec łyżkę klarownego masła.
Można też zupę zaprawić jednym żółtkiem, trzeba jednak delikatnie połączyć roztrzepane żółtko z zupą, aby nie zrobiła się jajecznica.
Wszystko gotujemy jeszcze około 5 minut. Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, można dodać jeszcze trochę mleka.
Aromatyczną zupę podajemy na gorąco.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?